Израел и Хамас се съгласиха на 12-часово примирие в Газа, нови жертви по-рано
Израел и Хамас се съгласиха на 12-часово примирие в Газа, нови жертви по-рано / снимка: Guliver/Getty Images

В ивицата Газа влезе в сила 12-часово примирие между Израел и движението Хамас до 20.00 ч. местно време (съвпада с българското), предаде Франс прес.

Израелската армия и Хамас обявиха временното прекратяване на огъня след като в петък в Кайро държавният секретар на САЩ Джон Кери не успя да убеди воюващите страни да се съгласят на по-дълготрайно примирие, отбелязва АФП.

Израелската армия обаче уточни, че ще реагира в случай на нападения срещу нейни войници или израелски цивилни.

Малко преди влизането в сила на примирието 18 палестинци от едно семейство бяха убити в дома си при израелски танков обстрел в село Куза в южната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Говорител на здравното министрество в ивицата Газа заяви, че при обстрела има и много ранени. С това броят на убитите палестинци от началото на израелската военна операция на 8 юли става 881 души, повечето от тях цивилни, отбелязва Ройтерс.

Двама израелски войници също загинаха вчера вечерта в престрелка с въоръжени бойци в сектора Газа. Това се казва в публикувано от Израелските сили за отбрана съобщение, цитирано от ИТАР-ТАСС. По този начин за цялото време от началото на операция "Защитно острие" на 8 юли загубите на израелската армия стават 37 души.

По-рано въоръжени бойци изстреляха ракети от Газа, поради което завиха сирените за въздушна тревога в по-голямата част от Южен и Централен Израел. Не се съобщава за пострадали, като системата за противоракетна отбрана "Железен купол" е свалила много от ракетите.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че все още има различия за терминологията във връзка с евентуално примирие в Газа и призова за седемдневно спиране на огъня другата седмица за мюсюлмански празник идната седмица, предаде Ройтерс. Той заяви това по време на пресконференция в Кайро с участието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и министъра на външните работи на Египет Самех Шукри, които подкрепиха призива на държавния секретар. Бан каза, че може да се започне с 12-часово спиране бойните действия.

Кери отбеляза също, че е постигнат "сериозен напредък" за примирие, но има още работа за вършене. Израел може и да отхвърли някои формулировки в предложението за примирие, но "нямаше никакво официално предложение или окончателно предложение, или предложение, готово (за) гласуване, внесено от Израел", посочи още държавният секретар. Според думите на Кери все още има над какво да се работи по
отношение на терминологията, но "сме уверени, че имаме фундаментална рамка, която може и в крайна сметка ще сработи".

Франция ще събере днес няколко министри на външните работи, включително тези на САЩ, Турция и Катар в Париж, с цел координация на усилията за постигане на примирие между Израел и Хамас, заяви френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс. По думите му "в подкрепа на инициативите, които в момента са в ход, най-вече инициативата на Египет, целта ни е да обединим всички международни усилия така, че да може да се очертаят условията на примирие възможно най-бързо". На срещата се очаква да присъстват и представители на Германия, Италия, Великобритания, както и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън. На този етап няма да има представители на Израел, Хамас или Палестинската автономия.

Източник: БТА