Израел се съгласи на 12-часово примирие в Газа
Израел се съгласи на 12-часово примирие в Газа / снимка: БГНЕС

Израел оповести едностранно 12-часово прекратяване на огъня в Ивицата Газа, започващо в събота сутринта, предадоха световните агенции, позовавайки се на американски представител.

„Израел се е съгласил на 12-часово спиране на огъня от 7 часа сутринта в събота", каза американски представител, пътуващ с държавния секретар Джон Кери.

Не се уточнява дали едностранното примирие ще започне в 7 часа израелско време или по Гринуич.

Преди това израелските власти отхвърлиха плана на държавния секретар на САЩ Джон Кери за примирие в Ивицата Газа, където армията на еврейската държава провежда операция срещу палестинските бойци. Министрите обаче продължиха да го обсъждат, предава БГНЕС.

Кабинетът за сигурност, който включва ключови министри от израелското правителство, обсъжда последното предложение за прекратяване на огъня в продължение на повече от четири часа.

Всички преговори и дискусии бяха при закрити врата.

Междувременно стана ясно, че палестинската групировка Хамас, коя контролира Ивицата Газа, изучава предложение за седемдневно прекратяване на огъня.

Ислямистите по-рано заявиха, че главното условие за дългосрочно примирие трябва да бъде пълното премахване на въведена през 2006 блокада на крайбрежния анклав.