Пеевски на въпроса Кой?: БСП, ДПС и Орешарски ме подкрепиха за ДАНС
Пеевски на въпроса Кой?: БСП, ДПС и Орешарски ме подкрепиха за ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

"Кой ме предложи за председател на ДАНС? Моята кандидатура бе подкрепена от министър-председателя, от лидерите на двете партии, които стояха зад правителството. И това се видя при гласуването в парламента. Това казва в интервю за вестник "24 часа" депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"Аз ще започна оттам, че не встъпих като председател на ДАНС, след като видях реакцията на хората. Постът не беше моя самоцел. Мислех, че мога да помогна на държавата си в ДАНС", казва Пеевски.

Той коментира и питане, свързано с политическото задкулисие през последните 25 години:

„Преди 25 години казвате... А сеща ли се някой, че аз съм бил 8-годишно дете? Бил съм непълнолетен в периода 1997 - 1999 г., когато се извърши мащабната приватизация. Именно тогава се образуваха и икономическите кръгове, които днес наричаме „задкулисие" - разбира се, заради справедливото усещане на българските граждани, че приватизацията не бе съвсем почтена. Къде са тези играчи сега? С тях никой не се занимава. Истинското задкулисие се скри на топло зад корпулентната ми фигура. Не разбирам защо аз трябва да бъда сатанизиран? Заради възрастта си нямам участие в този 25-годишен период. Да, България има системни проблеми, за които трябва да се говори в конкретиката и пълнотата им. Персонализирането е обидно и несъстоятелно", заявява той.

По темата Цветан Василев и „Корпоративна търговска банка" Пеевски отстоява вече заявените от него позиции. Той категорично отрича да е взимал кредити от КТБ чрез подставени фирми и лица. Също така той е категоричен, че няма никакви банкерски амбиции, още по-малко - апетити към КТБ.

Попитан дали „Булгартабак" е негова собственост, той отговаря: „Не е мой. Тази публична компания си има собственици."

По повод личните си отношения с Цветан Василев, а и с Николай Бареков, Делян Пеевски коментира:

„С Цветан Василев дълги години бяхме приятели. Запознахме се през 2002 г. Той бе и партньор на моето семейство в бизнеса. Закупихме вестниците „Телеграф" и „Монитор" с кредит от КТБ, в началото Василев имаше процент в нашите фирми. След това остана съдружник в бизнеса с имоти, който започнахме със закупуването на ИПК „Родина", където имахме идея да построим бизнес - центрове. По-късно семейството ми продаде участието си в бизнеса с недвижими имоти. Моята майка го консултираше при покупката на ТВ7. Николай Бареков познавам от много години. Но в момента не поддържам никакви контакти.

Според Пеевски следващото правителство трябва да покани международни експерти за КТБ, за да се установи истината за състоянието й и да помогне на хората и бизнеса да си запазят парите.

На въпрос - дали е създал истерията с КТБ, Пеевски отговаря: "Не. Единственото нещо, което направих, е, когато бях повикан на разпит в следствието за сигналите на "Протестна мрежа" и историята с моето проследяване, попитах публично, пред медиите къде е Цветан Василев, за да даде отговор как са отпуснати над 1 млрд. лева на свързани с него фирми, защото тези пари са на вложители на КТБ".

"Това, че ДПС и ГЕРБ си говорят по важни за България теми, не значи коалиция, но че трябва всички политици да общуват, за да вървим напред е факт. Охлаждане с БСП? Мисля, че те имат вътрешнопартиен проблем и колкото по-бързо го решат, толкова по-добре и за държавата", отговаря на Пеевски на въпрос - вярно ли е, че има сближаване между ДПС и ГЕРБ и охлаждане с БСП?