Плевнелиев: В политиката е важно кой какво е свършил, а не кой кого е победил
Плевнелиев: В политиката е важно кой какво е свършил, а не кой кого е победил / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

В политиката не е важно кой кого, а кой какво, какво смислено е свършил, а не кой кого е победил. Нито един от големите проблеми на нацията не е решен. Важно е да решаваме проблемите на хората. Това коментира в предаването "Панорама" на БНТ президентът Росен Плевнелиев.

"Нито един от големите проблеми пред нацията не е решен. А те са много ясни - безработица, доходи, пенсии, демография, енергетика. По тези теми е крайно време, всички ние, политическите лидери, да обърнем дневния ред, а именно този на хората и този да решаваме", заяви държавният глава.

Въпросът "Кой"?

На въпрос към президента дали не е станал страна в рушенето на мостовете, когато при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС публично е свалил доверието си от Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан, Плевнелиев отговори ясно: „Честната позиция винаги и градивна позиция".

"Аз бях първият политик, който в рамките на един час отговори на въпроса „Кой" - когато посочих тримата и снех доверието в рамките на един час", обясни президентът.

"Днес, година и половина по-късно, много други политици още не са отговорили на въпроса "Кой?". Но това, което получих на базата на моята честна позиция, в която посочих проблема, като дадох и решение с изявление пред нацията, се получи една много тежка атака срещу държавния глава, което не е проблемът. Проблемът е, че се роди контракултурата. Така ние видяхме на протестите - контрапротести, на студентите - контрастуденти... и т.н.", уточни държавният глава.

Оставката на кабинета "Орешарски"

На въпроса кой свали от власт Орешарски президентът отговори категорично:

„Суверенът със своя мъдър вот на последните европейски избори, но и гражданското общество, което порасна в последната една година и това е голямата новина от изминалата политическа година. Но преди всичко правителството се самосвали, то беше оставено без здрави фундаменти, нямаше коалиционно споразумение, не се знаеха механизмите на взимане на решение. Съвсем логично то започна да живее ден за ден".

Аферата "КТБ"

Има компетентни институции, които са длъжни по този случай да стигнат до края - така коментира президентът въпроса за КТБ и подчерта, че днес за това е апелирал в Народното събрание - Прокуратурата, Национална агенция по приходите, КФН, КЗКИ, Комисията за незаконно отнемане на имущество, придобито по престъпен начин са длъжни, включително и финансовото разузнаване, да координират много внимателно действията си и да стигнат до края - кредит по кредит, актив по актив, сметка по сметка.

„Аз като държавен глава стоя като гарант и ще направя всичко, което зависи от мен, за да подкрепя тези институции, но и да изисквам от тях да стигнат до края", допълни той.

Президентът припомни, че по случая КТБ на консултациите, на които присъстваха и политическите сили, са изслушани докладите на Прокуратурата и БНБ. Решението е ясно - нов закон няма да има, съществуващият закон, който е добър, да бъде изпълнен със съдържание.

Дойде моментът за институциите в България заедно да работят и да докажат, че на тях може да се разчита, каза още Плевнелиев.

„Българската държава е такава, каквато народът сам си я е подредил, така, както всеки сам подрежда собствената си къща и тя показва неговото отношение", каза още държавният глава и заяви, че вярва, че всеки носи своята отговорност.

„Именно и по казуса КТБ, именно и по казуса каква ще бъде изборната кампания в следващите месеци, какво ще направим в следващото 43-то Народно събрание, ще си проличи дали тази къщичка има добри стопани", каза още Плевнелиев.

Принципност в политиката

Държавният глава припомни обещанието си, което категорично спазва, че коалиции от какъвто и да е вид в Президентството няма да се правят, докато той е на този пост.

Президентът благодари на Пламен Орешарски и на неговото правителство за инициираната в последните дни промяна в бюджета, която е разумна и важна за нацията.

Росен Плевнелиев коментира несъгласието си за актуализация на бюджета миналата година и подкрепата за промяна днес, като подчерта че излага публично аргументите си.

"Аз съм един добронамерен, прагматичен държавен глава. Вярвам, че бюджетът трябва да се актуализира не заради мен, а заради пациентите, заради общините, заради еврофондовете", заяви още президентът.

Служебното правителство и кой ще е служебен премиер

Искането да се даде възможност на служебното правителство да подписва договори с международни финансови институции и други държави по необходимост за социална защита и финансова стабилизация не е нещо ново за българската политика, подчерта президентът и припомни, че това вече е правено от служебното правителство на Стефан Софиянски.

Той отклони директния въпрос кой ще бъде служебният премиер: "Заповядайте на 5 август в президентството, за да научите името му. Тогава първо ще обявя на какви принципи застава служебното правителство, а след това ще видим хората, които ще отговарят".

Държавният глава коментира и подкрепата в ЕС на кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста върховен представител по външната политика на ЕС.

"Защото тя е човек с репутация и с опит, човек, който високо и гордо вдигна българското знаме", каза президентът.

Предпочитам да бъда запомнен не с това кого съм победил, а с това какво смислено съм успял да подкрепя и свърша в държавата, каза в още в "Панорама" Росен Плевнелиев.