Борисов във Фейсбук: Коалиция с ДПС няма и няма да има
Борисов във Фейсбук: Коалиция с ДПС няма и няма да има / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи коментар на личната си страница във фейсбук, възмутен от по думите му появилите се спекулации срещу него. Той категорично заявява, че няма коалиция с ДПС и няма да има.

„За всички, които отново не са разбрали и за медиите, които отново си позволиха да манипулират моите думи, публикувам запис от цялото ми изказване днес. И отново повтарям - коалиция с ДПС няма и няма да има! Не аз се целувах с тях на "Орлов мост". Моля, не спекулирайте повече по тази тема". Това е написал в профила си в социалната мрежа Борисов.

По-рано днес напрежението между БСП и ДПС, както и взаимните обвинения властваха в кулоарите на парламента. Малко след като благодарение на движението и ГЕРБ беше решено следващата седмица да има извънредно заседание за актуализация на бюджета, БСП обвини двете политически формации, че готвят ново правителство в рамките на този парламент.

Председателят на групата на социалистите в парламента Атанас Мерджанов заяви, че споразумението между парламентарно представените партии при президента Росен Плевнелиев е нарушено. По думите му идеолог на това нарушаване е станал именно държавният глава.

Мерджанов припомни, че на поредните консултации в президентството вчера от всяка една от парламентарните групи е било заявено категорично, че в рамките на 42-рото Народно събрание ново правителство няма как да бъде съставено.

„Днес, след гласуването за извънредното заседание, след речта на президента Плевнелиев, стана ясно, че такова мнозинство е формирано", заяви Мерджанов. Думите му бяха в коментар на подкрепеното от депутати на ГЕРБ и ДПС решение за провеждане на извънредно заседание на 29 юли, на което да бъде гласуваната актуализацията на бюджета.

Партията-мандатоносител на кабинета „Орешарски" вече се обяви срещу ревизията, предложена от него, като представители на социалистите я нарекоха празен чек за следващите правителства и призоваха премиера да я оттегли.