Немски побратими обещаха каналочистачна машина за разградското „ВиК“
Немски побратими обещаха каналочистачна машина за разградското „ВиК“ / Областна администрация-Разград

Областният управител на Разград Стоян Ненчев поиска съдействие от представители на немския град-побратим Витенберге за осигуряване на комбинирана каналочистачна машина втора употреба за „Водоснабдяване – Дунав“. Специализираният автомобил, който разградското „ВиК“ притежава, е силно амортизиран, а е единственият в областта – заявил пред немската делегация, която била на среща в Областна администрация-Разград, управителят на „Водоснабдяване – Дунав“ Евгений Ганев.

Заместник-кметът на Витенбенге Валтрауд Нойман обяснила, че във Витенберге имат държавно предприятие «Почистване на водата», в което боравят с подобни специализирани машини. От разговорите стана ясно, че гостите ще направят своето проучване от наличие на неизползваеми агрегат или автомобил, след което ще предприемат съответните действия с решение на тамошния Общински съвет, така че да бъде решен проблемът на българския побратим.

«Тези партньорски взаимоотношения са именно за това, когато има проблеми да бъдат решени», коментирала още Нойман. Тя уверила Стоян Ненчев, че във Витенбергската община има отдел от експерти, които след завръщането им ще се заемат с обследването на мотивираното писмо, който той е подготвил – уточняват от преслужбата на Областна администрация.

Гостите от Германия изразили своите отлични впечатления от радушното посрещане и обещали, че ще рекламират Абритус и всичко онова, на което са станали свидетели по време на Панаира на киселото мляко.