Шефът на Пирогов: Хората в никакъв случай да не дават пари на ръка след телефонно обаждане
Шефът на Пирогов: Хората в никакъв случай да не дават пари на ръка след телефонно обаждане / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Шефът на "Пирогов": Хората в никакъв случай да не дават пари на ръка след телефонно обаждане
74020
Шефът на "Пирогов": Хората в никакъв случай да не дават пари на ръка след телефонно обаждане
  • Шефът на "Пирогов": Хората в никакъв случай да не дават пари на ръка след телефонно обаждане

Измамници рекетират роднини на болни хора под претекст, че са изпратени от шефа на "Пирогов". Оказва се, че в последните месеци това е сред най-разпространените сценарии на телефонни измами.

Изпълнителният директор на болницата проф. Стоян Миланов заяви, че за последните 6 месеца е получил информация за около 12 такива случаи, при някои от които хората са предали на ръка суми в порядъка на 6 хил. до 8 хил. лв.

Справка на полицията показва, че в действителност името на "Пирогов" попада изключително често в схемите на телефонните измамници. За последните шест месеца многократно изпълнителният директор на болницата проф. Стоян Миланов е търсен от жертви на измамниците:

„В последния месец вече имаме три случая, при които при мен идват хора, които казват, че са измамени. Било им е казано, че става въпрос за епидемия от свински грип, техен близък или познат е поставен на специален режим на обдишване и е необходимо скъпо лекарство, което до няколко минути ще свърши, така че са необходими пари за закупуване на лекарството. От мое име измамниците пращат посредници. Последният случай беше с двама измамени възрастни хора, които да изследвам, защото аз уж съм говорил с тях, че и те, освен сестрата на възрастната жена, са болни от свински грип и трябва да ги изследвам допълнително".

По думите на Миланов се използва самата функция на болницата като спешна, като се лъже, че близък човек е в кома или че може да загуби крайник.

Проф. Миланов обясни, че в осем от случаите, за които е известен, измамниците са получили суми от порядъка на 6 до 8 хил. лв.:

„Апелирам към хората да внимават - в никакъв случай да не дават пари на ръка, за каквото и да било".