Йонка Генчева:С много работа отново ще изградим силен отбор
Йонка Генчева:С много работа отново ще изградим силен отбор / Дарик нюз, архив

Старши треньорът на ХК “Етър 64” Йонка Генчева е може би най-успешният хандбален специалист у нас. За 37 години треньорска дейност водените от нея отбори са спечелили 42 шампионски титли и купи на страната при жени и девойки старша и младша възраст. През този сезон великотърновският клуб пък реализира уникален успех - три възрастови групи взеха и титлата, и купата на страната. Това безспорно е най-славната година в историята на “Етър 64”, който наесен ще отпразнува половинвековен юбилей. В същото време клубът изпитва финансови трудности, за което президентът му Атанас Атанасов алармира преди двайсетина дни.

- Г-жо Генчева, плод на какво са резултатите ви през отминалия спортносъстезателен сезон?
- На много труд и амбиция на всички работещи и трениращи в клуба, на чудесния колектив, който имаме, и на пълното влагане на състезателките през цялото време. Въпреки че започнахме сезона без пет основни състезателки – Соня Богданова, Гери Александрова и Алекс Бурнева заминаха за Турция, Деница Иванова за Холандия, а Шир Вакрат се прибра в Израел, си казахме, че можем да се преборим за първото място. Надделя голямото можене на Зоя Стефанова, Даниела Коцева и Десислава Николова, старанието и желанието за развитие на Станислава Димитрова, на която специално благодаря за характера и себераздаването (б. р. игра болна на финала), на Маги Дончева, Зорница Стефанова и Мирела Павлова. Бих добавила още включването на Дария Събева, Деси Кръстева, Петя Кръстева. Няма друг отбор с такава разлика във възрастта на състезателките и с такова желание за работа в залата. Някои от младите не получиха всички игрови минути, които заслужаваха, тъй като се наложи да преследваме голова разлика, но през следващия сезон ще ги имат…

- Освен при жените клубът и феновете се радваха на дубъл при старшата възраст и 16-годишните?
- Хубавото е, че старшата възраст и жените тренират заедно и младите момичета виждат какво и как правят опитните ни състезателки и се учат от тях. Бих казала, че тази обща работа им е дори по-полезна от срещите, защото имат възможност да се учат от можещи и знаещи хандбалистки. Когато тръгнахме за финалите на Купа България при старшата възраст, не бяхме сигурни на кое място ще се класираме. Започнахме със загуба от тима на Нови пазар, но след това със стриктно спазване на тактическата дисциплина и здрава защита спечелихме само победи и вдигнахме купата. Трудна бе битката и за титлата, тъй като по финансови причини ние сами пътувахме всеки ден до Габрово и се натрупа огромна умора, имаше и контузии, но момичета издържаха. Никой не вярваше, че ще се случи, защото в отбора на Нови пазар имаше пет националки във възрастта, а в нашия - само Станислава Димитрова. Тя, Първолета Димова, Дария Събева, Габриела Янкова, Кристина Стефанова, Ивона Павлова, Габриела Николова и по-малките - Мария, Полина, Антония и Деница, обаче показаха, че са над всички у нас.

- Зоя Стефанова обяви, че прекратява кариерата си. Как ще компенсирате отсъствието й?
- Зоя Стефанова е най-добрата хандбалистка в България. Решението й е трудно за нас, но ние сме длъжни да го уважим. По време на тържествата за 50-годишнината на клуба наесен ще поканим чужд отбор и ще и организираме подобаващ бенефис. Тя е шестият опитен състезател, който ни напуска, но пък идва времето на младите. Вярвам, че ще направят всичко, за да се докажат, естествено, с много работа. Подготовката ни започва на 14 август, на 19-и заминаваме на лагер в Обзор. От 1 септември към състава ще се присъедини Станислава Димитрова, на която лекарите препоръчаха по-дълга почивка за пълно възстановяване. Договорили сме контролни срещи в Истанбул, ще търсим и още проверки, защото отборът се сплотява в залата.

- Ще привличате ли състезателки отвън?
- Не е тайна, че изпитваме финансови затруднения. В един момент не бяхме изплащали възнагражденията на състезателките в продължение на три месеца. Ние развиваме всички възрасти и всяка среща, всеки турнир ни струват сериозни средства. В тази посока ми се иска да добавя, че в цялата страна се знае, че В. Търново е основен хандбален център, който отстоява мястото си с успехи, разчитайки на своята школа. Смятам, че отношението към нас трябва да е друго и трудът на момичетата да бъде оценяван. Градът трябва да има своите приоритетни спортове.

- Заради финансовото състояние ли отказахте евротурнирите?
- Не само. Участието в Европейските клубни турнири ни натоварва финансово допълнително и после трябват месеци за стабилизиране. Това е едната причина, другата е, че отборът ни е млад и му трябва време за сработване.

- При тази ситуация какви цели се поставяте?
- Ръководството все още не ги е обявило, но ще е трудно. Разговарях с новия капитан на отбора Даниела Коцева и тя е на моето мнение. Можем да изградим отбор с много работа…