ГЕРБ изпреварва БСП с 11%, сочи проучване
ГЕРБ изпреварва БСП с 11%, сочи проучване / снимка: Sofia Photo Agency

Ако изборите бяха на 15 юли, ГЕРБ биха получили 26 процента, БСП - 15 на сто, а ДПС - 7 на сто. Това показва национално представително проучване на "Екзакта", направено между 10 и 15 юли сред 1000 души.

За Реформаторския блок биха гласували 6 на сто, а за "България без цензура"- пет процента. АБВ би получила 3 на сто, а НФСБ и "Атака" - по 2 на сто.

В сравнение с април 2014 г. ГЕРБ покачва електоралния си дял с 2 на сто, а БСП свива електоралната си подкрепа с пет пункта. "Екзакта" е изследвала и представите на българите за това кой е най-вероятният вариант за съставяне на кабинет след изборите на 5 октомври. Очакванията на 19 на сто от анкетираните са за самостоятелно правителство на ГЕРБ, а 15 процента посочват, че най-вероятно бъдещият кабинет ще бъде съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Според 8 на сто бъдещата управленска формула е правителство на ГЕРБ и ДПС, а според 7 на сто - на ГЕРБ, РБ и АБВ. За 6 на сто е възможно в бъдещото управление да си партнират ГЕРБ и БСП. В средата на юли регистрираме дъно на общественото доверие към работата на Народното събрание и на правителството, коментира Лидия Йорданова от "Екзакта". Тя уточни, че става дума за дъно на доверие към тези две институции от началото на прехода насам.

За последната година парламентът е загубил 17 на сто от одобрението и е добавил 18 процента неодобрение, а българите, които го одобряват в момента, са 8,5 на сто. Кабинетът губи 15 на сто одобрение за последната година и качва също толкова неодобрение, като в момента е одобряван от 17 процента.

Прокуратурата губи 10 на сто одобрение и в момента одобрението за работата й е 14,5 на сто, а за съда - 13,6 процента. Работата на БНБ е одобрявана от 34 процента. Иван Искров се ползва с по-ниско доверие от управляваната от него институция - 28 на сто.

На фона на негативните настроения към повечето институции и техните лидери, като безспорен авторитет изпъква кметът на София Йорданка Фандъкова с одобрение 52 на сто, коментират от "Екзакта". На второ място е еврокомисарят Кристалина Георгиева - 51 на сто одобрение. Фандъкова и Георгиева са политиците, одобрението за работата на които е по-високо от неодобрението. Росен Плевнелиев е трети в класацията на одобряваните политици - 39 на сто, следван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - с 36 процента, Георги Първанов - с 32 на сто, Лиляна Павлова и Томислав Дончев - съответно с 30 на сто и 29 процента, Цецка Цачева - 23 на сто, Янаки Стоилов - 21 на сто.

Сред политическите лидери най-изразителен спад според социолозите - 7 процента спрямо април, има при Сергей Станишев, който е одобряван от 17 процента от българите. Той губи подкрепата на около една трета от твърдото ядро на БСП, коментира Лидия Йорданова. Според нея в зависимост от името на бъдещия лидер на БСП ще стане ясно доколко вероятно е да се съхрани твърдото ядро на БСП.

Проучването сочи, че няма единно преобладаващо мнение за резултатите от евровота. 37 на сто от българите твърдят, че са удовлетворени, а 36 на сто не са доволни. В средата на юли 69 на сто от българите заявяват, че одобряват членството на страната ни в ЕС. Този дял е с 6 на сто по-малък в сравнение с началото на 2014 г., отчитат от "Екзакта".

Предстоящата номинация на български еврокомисар е една от темите, които вълнуват общественото мнение, коментират от "Екзакта". Две трети от българите предлагат конкретни имена, и то в отговор на отворен въпрос, тоест без посочен отговор. Най-често е споменавано името на Кристалина Георгиева, посочена от 23 на сто, на второ място е Сергей Станишев - 8 на сто, а трети - Томислав Дончев с 6 на сто. Меглена Кунева и Николай Бареков са посочени от по 4 процента.