По 1000 лева от хазната за читалищното барче
По 1000 лева от хазната за читалищното барче / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

1000 лева месечна субсидия получава Народно читалище „Никола Вапцаров“, приеха на редовната си сесия общинските съветници.

Предложението на кмета Атанас Камбитов бе прието с пълно мнозинство.

Субсидията е обвързана с периода на договора, сключен между Общинската администрация и новия арендатор Георги Грънчаров, който спечели търга, като предложи  4771 лева месечен наем. преди две седмици.

Мотивите за финансовата подкрепа са запазването на регулярните приходи на читалището и нормалното осъществяване на културно-просветната дейност.  С дотацията от 1000 лева ще се компенсира почти двойно досегашният приход на читалището от кафе-клуба.

Също с пълно мнозинство бе прието да се отпусне 5000 лева еднократна помощ на пострадалата в катастрофа Вени-Дона Сърбинска.

Средствата ще са за възстановяване, лечение и рехабилитация на младата футболна звезда на благоевградския клуб „Спортика”, която претърпя пътен инцидент на 11 юли. При катастрофата загинаха майка й и по-малката сестра. До този момент Вени-Дона бе подложена на редица операции заради тежките наранявания, които застрашаваха живота й.