ДПС и ГЕРБ се обединиха за актуализацията на бюджета, БСП остана в изолация
ДПС и ГЕРБ се обединиха за актуализацията на бюджета, БСП остана в изолация / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Атанас Мерджанов
74005
Атанас Мерджанов
Бойко Борисов
Йордан Цонев
  • Атанас Мерджанов
  • Бойко Борисов
  • Йордан Цонев

Скандали и обрат в парламента след знаковата реч на президента Росен Плевнелиев пред народните представители.

ДПС и ГЕРБ застанаха заедно зад актуализацията на бюджета. БСП остана в изолация.

Депутатите гласуваха извънредно заседание за актуализацията на бюджета в понеделник, 29 вторник, от 15 часа. Предложението направиха от ДПС, с подкрепата на ГЕРБ.

По-рано всички народни представители от БСП напуснаха пленарната зала и председателят на парламента Михаил Миков направи поименна проверка на кворума, но този път нещата се обърнаха и по традиция отсъстващите депутати от ГЕРБ спасиха кворума в зала. Така предложението за извънредно заседание, направено от ДПС, беше прието с гласовете на ГЕРБ.

Как се стига до това разместване на силите в пленарната зала?

След речта на президента, председателят на БСП Атанас Мерджанов разкритикува държавния глава:

„Още след консултациите при президента вчера и от изявленията му днес пред Народното събрание стана ясно, че държавният глава постави условия, които далеч надвишават конституционните му правомощия. Той пространно пледира за актуализация на бюджета, за предварително разрешение на служебното правителство да емитира дълг и за решение по казуса с ръководството на БНБ. По този повод от името на парламентарната група на Коалиция за България искаме да заявим следното. Въпреки приказките за разруха и огромни дупки в бюджета, истината е, че няма никакви обективни причини за радикални промени в този бюджет към настоящия момент. Такива са допустими само по отношение на бюджета на НЗОК. Актуализацията на държавния бюджет не е акт, който следва да се гласува на бързо по неясни причини. Това не са мои думи, това са думи на самия президент, който точно преди една година наложи вето над Закон за актуализация на бюджета именно с тези аргументи".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи думите на президента и поиска актуализация на републиканския бюджет, на здравната каса, както и оставката на шефа на БНБ Иван Искров. Борисов поиска подуправителят на БНБ Калин Христов да заеме шефското място:

„За да има спокойствие в мандатоносителя БСП, в коалиционния партньор ДПС и в колегите от Атака, предлагам просто да вземем закона за изменение и допълнение на закона за държавния бюджет, което е внесло вашето правителство, с вашия мандат, господин Мерджанов. Вашите министри са казали, че той трябва да бъде актуализиран. Споменахте за ветото на президента преди една година. Въпреки всичко вие тогава актуализирахте бюджета, в същата ситуация. Омразата, която е насадена между основните политически партии, не само между нас, но вече и между вас с коалиционния партньор - поне от това, което чух вчера, че вие ги обвинявате, че са защитавали икономически интереси в рамките на тази една година. Ако е така, защо чакахте да дойдат евроизборите. Не е честно. Дайте поне да приемем бюджета на вашето правителство. Вие трябва да ни обясните как това правителство е стояло една година на власт и защо, щом не е ваше. Целта е била да унищожите ГЕРБ и понеже вие не можете, сте помолил по-големия батко от ДПС да свърши тази работа. Така си го обяснявам. Само че, за радост, останахме по-коравички и не можа да мине схемата. Иначе целта е била тази. И който се е навил тогава да свърши тази работа, него сте предлагали за различни постове".

И въпреки че Бойко Борисов отрече да има затопляне на отношенията с ДПС, депутатът от партията на Местан - Йордан Цонев, доказа точно обратното. Цонев заяви, че ДПС застава зад исканата актуализация на бюджета, с което изцяло подкрепи Бойко Борисов:

„Парламентарната група на ДПС води много ясна и последователна политика във всички области. В това отношение и по отношение на подкрепата на кабинета „Орешарски". Ние вече 13-и месец стоим твърдо зад кабинета „Орешарски", така както бяхме зад този кабинет при неговия избор. Правителството на Пламен Орешарски внесе закон за изменение и допълнение на закона за държавния бюджет, т.нар актуализация на държавния бюджет. Актът на изменение на бюджета по конституция е даден като законодателна инициатива само на кабинета. И бламирането на кабинета по отношение на бюджета е бламиране на кабинета. ДПС няма да бламира кабинета „Орешарски", като не гласува предложената от него актуализация, защото това е предателство към собствения кабинет. Не ДПС върши предателство към този кабинет, а Коалиция за България го върши. Не ДПС не подкрепи този бюджет в бюджетна комисия, а представителите на Коалиция за България. Аз заявявам категорично от името на парламентарната група на ДПС, че ние ще подкрепим в зала изменението на закона за държавния бюджет, както и изменението на закона за бюджета на Здравната каса, защото това са предложенията на нашето правителство".