Москва не вярва на сълзи
Москва не вярва на сълзи / „Мосфилм”, Община Габрово

Последният игрален филм от кинопанорамата „90 години „Мосфилм”, който ще видим днес, 25 юли, е достатъчно известен и любим на българската публика – „Москва не вярва на сълзи“. Прожекцията започва в 18:00 часа в зала „Възраждане“.

Заснет през 1979 г. от режисьора Владимир Меншов, по сценарий на Валентин Черних, филмът представя Москва през петдесетте години. В ролите ще видим Вера Алентова, Лия Ахеджакова, Мария Барабанова, Алексей Баталов, Владимир Басов, Александър Бородянски, Наталия Вавилова, Юрий Василиев, Андрей Вознесенски. Музиката е написана от композитора Сергей Никитин, а продължителността на лентата е 142 минути.

В общежитие живеят три приятелки. Съдбата им се развива според характера на всяко момиче. Антонина се омъжва, има деца и обича мъжа си. За Людмила Москва е лотария, в която тя е длъжна да спечели своето особено щастие. Катерина е единствена дъщеря на родителите си, завършва институт, работи и става директор на голямо предприятие. Но любовта изненадва дори и силните хора като нея. Оказва се, че да спасиш любовта от собствените си грешки, е трудно и почти невъзможно.

Отначало авторите на „Москва не вярва на сълзи“ получават доста хладни отзиви. Филмът е определен като „упадъчна по дух и доста бедна мелодрама, експлоатираща низките чувства на зрителите“. Огромният касов успех - лентата е на първо място по посещаемост в СССР през 1980 г.,  гледана от около 90 млн. зрители и наградата „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм през 1981 г.,  са напълно неочаквани за кинематографското ръководство и критиците. Режисьорът Владимир Меншов и колегите му не отиват на церемонията по връчването на наградите. По думите на самия Меншов, в същото време той е бил „без право на пътуване“ и не е могъл да отиде в Холивуд.  За това, че е получил наградата на филмовата академия на САЩ, Меншов узнава от програма „Время“ по съветската телевизия. Вместо него в тържествената церемония участва и получава златната статуетка аташето по въпросите на културата на посолството на СССР в САЩ. Дълго време статуетката се съхранява в дирекция „Държавно кино“ на СССР. Едва през 1989 г., когато Владимир Меншов е отличен с наградата „Ника“, получава и своя „Оскар“.

Номинации и награди на кинолентата: Номинация за наградата на Берлинския кинофестивал „Златната мечка“ - 1980 г. Вера Алентова е призната за най-добрата актриса на СССР по резултати от въпрос на списанието „Съветски екран“ - 1980 г. С Държавна премия на СССР са удостоени Владимир Меншов, художника на филма - Саид Менялшчиков, актьорите Алексей Баталов, Вера Алентова, Ирина Муравьова и Раиса Рязанова – 1981 г. „Оскар“ на филмовата академия на САЩ за най-добър чуждестранен филм - 1981 г.

Кинопанорамата се организира от Община Габрово със съдействието на Руски културно-информационен център – София. Събитието се провежда в зала „Възраждане” и ще приключи в събота, 26 юли. Цената на билета е 2 лева. Програмата на филмите може да видите тук.

Работно време на касата на зала „Възраждане”:

23 - 25 юли         от 17.00 до 18.00 часа

26 юли                 от 10.00 до 11.00 часа