Няма намеса върху регистратора на сваления малайзийски „Боинг”
Няма намеса върху регистратора на сваления малайзийски „Боинг” / снимка: Guliver/Getty Images

Следователите, работещи по свалянето на малайзийския полет МН-17 над Източна Украйна не са открили данни за някакви манипулации по двете черни кутии, съобщи Ройтерс, цитирайки Холандския съвет за безопасност, който координира разследването.

В изявление, публикувано днес, съветът отбелязва, че данните от бордовия записвач на разбилия се „Боинг-777” са били успешно свалени от следователите в Британския център за разследване на въздушни инциденти. Другият гласов записвач бе успешно дешифриран още предния ден.

По-рано някои световни лидери изразиха опасения, че черните кутии, съдържащи ключова информация за разкриване на причините за катастрофата, може да са били манипулирани от проруските бунтовници, които контролират територията, където самолетът се разби миналата седмица, отбелязва БТА.

Специалисти от Малайзия и Австралия, а също представители на специалната комисия от наблюдатели на ОССЕ посетиха района на сваления малайзийски самолет в Донецка област.

Те са видели „най-големите и по-малко повредените” части от машината. „Досега не сме посещавали този район от самолетните отломки. Експертите от Австралия и Малайзия внимателно изучават района на катастрофата, правят снимки”, уточни говорителя на мисията на ОССЕ Майкъл Боцюркив в разговор по телефона с журналисти, намиращи се в Украинския кризисен център.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е изпратила своя мисия в Украйна, която следи за безопасността в района. Боцюркив заяви, че мисията е готова да помага на международните експерти, които трябва да дойдат на място, за да разследват катастрофата със самолета, допълва БГНЕС.