Отново наводнени домове в Добрич след проливен дъжд
Отново наводнени домове в Добрич след проливен дъжд / снимка: DarikNews.bg, архив

Около 25 сигнала за наводнени обекти са получени в областното звено на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич след проливния дъжд на територията на града в късния следобед, съобщиха от МВР. За час над града се изсипаха 22 л/кв.м.

Всички екипи на регионалното противопожарно звено са включени в отводняването на засегнатите обекти - основно частни домове в ниската част на града. Екипите са обходили местата и са направили оглед.

Наводнени са същите райони както при бедствието преди месец - районът на Хуманитарната гимназия, част от бул. „Русия” - районите около двете търговски вериги и автогарата.

Движението в най-ниските части на града беше затруднено. Очакването е след оттичането на водата обстановката в града да се нормализира. Работата на място продължава в координация с местната власт.

Междувременно пострадалите от наводнението на 20 юни се срещнаха с кмета на Добрич Детелина Николова. Тя отговори на въпросите, които те бяха поставили в открито писмо, което на 16 юли внесоха в общината. Основните въпроси на гражданите и в залата бяха кога ще се почисти цялото корито на река Добричка, както и кога ще получат обезщетения и помощи, тъй като са притеснени, че зимата наближава.

Кметът увери, че дерето на реката продължава да се почиства и това трябва да приключи до края на месеца. Започнала е повторна дезинфекция и дератизация на районите. Поради опасенията на живеещите в района на Хуманитарна гимназия, че след наводнението земята е заразена, общината ще възложи анализ на почвата, увери още кметът.

Тя съобщи, че на последното заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане бе решено за Добрич да се отпуснат първите 866 000 лева за възстановяване на щетите, сред които и 331 723 лева по данъчната оценка на 49 имота на граждани, които са напълно разрушени или трябва да се премахнат, предаде БТА.

400 молби на пострадали вече са изпратени в Български дарителски форум, откъдето се очаква подпомагане със строителни материали. Утре в Националния съвет на БЧК ще се изпратят и списъците на семействата, които ще бъдат подпомогнати със средствата, набрани от дарителската кампания на БЧК, като отделената сума за Добрич е близо 500 000 лева.

Новини от Добрич