Украинският премиер Яценюк подаде оставка; управляващата коалиция се разпадна
Украинският премиер Яценюк подаде оставка; управляващата коалиция се разпадна / снимка: БГНЕС, архив

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви в парламента, че подава оставка заради разпада на парламентарната коалиция „Европейският избор”.

„Щом няма нова коалиция, а действащата коалиция... се е разпадна, премиерът и правителство са длъжни да подадат оставки. Заявявам за оставката си заради разпада на коалицията и блокирането на правителствените инициативи”, обяви Яценюк.

Той заяви, че е недопустимо парламентът да не одобри законопроектите, насочени към социалната помощ за украинската армия, милицията, учителите, а също да отхвърли законопроекта, разрешаващ на правителството да продаде на САЩ и ЕС до 40% от газопреносната система на страната. 

По думите му това, което днес стана във Върховната Рада, ще има много сложни, ако не и драматични последици за страната, предава БГНЕС.

Украинската конституция гласи, че оставката на премиера води до оставка и на цялото правителство. Самата оставка на правителството бе приета от Радата. Тя обаче ще продължи да изпълнява пълномощията си до формирането на ново правителство.

По-рано днес парламентарните фракции на партиите „Удар”, „Свобода”, депутати от „Баткившчина”, както и редица независими депутати обявиха, че напускат парламентарната коалиция. Това позволява да започне процедура по разпускането на Върховната Рада. Според закона, ако до един месец не бъде сформирана нова коалиция, президентът има право да разпусне парламента. Според някои преценки предсрочните избори в Украйна може да бъдат насрочени за 26 октомври.