Toплофикация Русе стартира изграждането на сепариращата инсталация
Toплофикация Русе стартира изграждането на сепариращата инсталация / netinfo

Топлофикация Русе стартира изграждането на сепарираща инсталация за битови отпадъци. „Подписахме договор с общината и миналата седмица направихме първа копка" зави на пресконференция днес изпълнителният директор Георги Недев. Първият етап предвижда изграждането на електрозахранваща инсталация на обекта. „Технологичното оборудване за инсталацията вече е доставено и се намира на пристанището в Бургас. След преминаването на всички митнически процедури то ще бъде докарано в Русе" обясни Недев.

Част от продукта, който ще бъде рециклиран на сметището ще бъде използван за гориво от Топлофикация. „При работа на инсталацията ще се отделят елементи, които подлежат на рециклиране, други ще се депонират на градското сметище. Има и една RDF фракция, което ние ще използваме за гориво" дабави изпълнителният директор.

RDF(подбрани отпадъчни горива) - това са горива, направени от подбрани отпадъчни материали, като пластмаса, хартия, каучук, текстил, които НЕ МОГАТ да бъдат рециклирани или повторно използвани. Тези материали се нарязват на много малки парченца, хомогенизират се, след което се подават към горелките на пещта.

Този вид гориво ще бъде изгаряно заедно с основното гориво от въглища. Целта, която си е поставило ръководството на "Топлофикация Русе" до 20% от използваното гориво да е от биомаса. Това е част от плана за диверсификация, екологосъобразна работа и повишаване на ефективността му. По този начин ще се търси и задържане на цената на услугата при непрекъснато покачващите се цени на горивата и въглищата. За да започне изгарянето на тези биогорива обаче, ще трябва да се изградят съответните пречиствателни съоръжения. До тогава инсталацията ще работи само по сепарирането на отпадъци, част от които ще се рециклират, което означава, че Топлофикация Русе ще генерира, макар и малък, приход от това. „Реалистично е да се каже, че изгарянето на RDF може да започне в края на 2015 или началото на 2016 г., каза още Недев