Проект за международна велосипедна мрежа обсъждаха в Областна администрация
Проект за международна велосипедна мрежа обсъждаха в Областна администрация / netinfo

Областна администрация-Русе беше домакин на работна среща между представители на няколко европейски сдружения на велосипедисти. Областният управител Венцислав Калчев посрещна Томислав Паненич - експерт към проекта за развитие на трансевропейска велосипедна мрежа ЕвроВело 6. В дискусията се включиха още председателят на сдружение „Вело Русе" - Кольо Пазарджиев, Михаил Михов - Контактен център „Дестинация Дунав", Юлиян Дюлгеров - Сдружение „Опора" и арх. Момчил Василев. Основната цел на посещението на Томислав Паненич е създаването на работни групи от заинтересовани лица, които да работят съвместно за изграждане на трасета за велосипедисти в контекста на европейската мрежа.

По време на разговора бяха обсъдени теми като планиране на маршрута на велотрасето в област Русе, подготовка на необходимите документи за кандидатстване за финансиране, предстоящи срещи с кметове на общини в региона.

Областният управител Венцислав Калчев отбеляза, че преди дни Общинският съвет на Русе прие план за изграждане на велосипедна мрежа, като част от проекта „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе".

На срещата стана ясно, че най-добрият вариант за получаване на финансиране е общините, през чиито територии ще преминава маршрутът, да направят асоциация, която да кандидатства пред съответните донори. След като трасето бъде изградено, усилията по промоциране и поддръжка на забележителностите по неговото протежение ще останат в задълженията на общините, коментира Томислав Паненич. От своя страна, наличието на трасе от европейската велосипедна мрежа ще даде възможност на общините в региона да развиват туризма и да презентират природните и историческите си забележителности.

Арх. Момчил Василев отбеляза, че за град Русе и област Русе вече има разработен проекто план за велосипедна алея с набелязани забележителности. Той представи идеен проект „Туристически вело и пешеходен маршрут „Поломието", който включва гр. Русе - с. Иваново - с. Червен - с. Пепелина.

Областният управител Венцислав Калчев се ангажира да създаде организация между кметовете на общини, за да започне работа по проекта възможно най-скоро. С изграждането на трасе по поречието на Русенски Лом, което включва забележителности като Ивановските скални църкви, крепостта в с. Червен и Басарбовския манастир, е възможно регионът да се превърне в притегателен за велосипедисти център по поречието на Долен Дунав.

ЕвроВело 6 е един от дванадесeтте маршрута от мрежата ЕвроВело, инициирани от Европейската Федерация по Колоездене (ECF) през 1994 година. През България минават два от тези маршути: ЕвроВело 13, който се движи по протежението на Желязната завеса и ЕвроВело 6, наречен Маршрут на реките, защото следва 3 от най-големите европейски реки - Лоара, Рейн и Дунав.