Най-малко 15 убити при израелски ракетен удар по училище в Газа
Най-малко 15 убити при израелски ракетен удар по училище в Газа / БГНЕС

Най-малко 15 души загинаха след израелски ракетен удар по училище в Северна Газа, администрирано от ООН, съобщиха здравните власти в палестинската територия, цитирани от Ройтерс.

В учебното заведение в град Бейт Ханун били намерили подслон стотици хора, криещи се от израелския обстрел в анклава, управляван от ислямисткото движение Хамас.

Фоторепортер на Ройтерс на мястото каза, че видял локви кръв по земята и по ученическите чинове в двора на училището. Много плачещи семейства, намерили убежище в сградата, тичали обезумели от мъка с децата си на ръце към местната болница, намираща се на няколкостотин метра, където пострадалите били приемани. Ранените са над 150, на мнозина от тях била оказвана първа помощ направо на земята пред болницата. Още не е известно каква част от жертвите са деца.

Говорител на ООН в Газа потвърди нападението в Бейт Ханун и разкритикува Израел. "Някой даде на израелското командване координатите на училището и през целия ден ние се опитвахме да се договорим с израелската армия да отвори времеви "прозорец", за да могат цивилните да напуснат, но това не се случи", каза той.

"Подобно клане изисква повече от една болница, за да се справил с тежката ситуация", каза Айман Хамдан, директор на болницата.

Израелски говорител, цитиран от ДПА, каза, че военното командване проверява достоверността на съобщението.

Над 140 000 палестинци са избягали от домовете си от началото на битките между Израел и ислямисткото движение Хамас преди 17 дни, припомня Ройтерс. Много от тях са намерили подслон в сгради, контролирани от международната организация.

Източник: БТА