Фондация инспектира социални домове
Фондация инспектира социални домове / Пресцентър

Директорът на холандската фондация за хора с ментални увреждания "Де Пасарел" Фреди Уулс, представи доклад "Ежедневното предизвикателство- обгрижване или подкрепа на хората с увреждания" пред зам.-кмета Валери Смиленов, директори на социалните звена  в общината и специалисти от домовете за хора с увреждания в Благоевград.

Присъстващите се съгласиха със заключението на Уулс, че работата с хора с увреждания се превръща в личен живот. Другият съвет, който той отправи към специалистите бе да общуват със страдащите от ментални увреждания.

"Важно е и да наблюдавате потребителите, да ги изучавате, да ги познавате", каза  Фреди Уулс.

След края на презентацията, той посети Дневния център за възрастни хора с увреждания „Зорница” заедно с директора на звеното Маргарита Бербатова.

Потребителите на дома посрещнаха гостите с програма- рецитал на стихотворение на Христо Ботев и изпълнение на „Една българска роза” и подаръци, лично изработени от тях. Фреди Уулс бе категоричен, че в момента, в който е престъпил прага на дома се е почувствала приятната атмосфера и топлите взаимоотношения между специалистите и потребителите.

"Впечатлен съм, виждам, че се работи с потребителите. Освен приятно като сграда, домът е приятно място като отношение и на емоционално ниво", изрази впечатленията си от дома Фреди Уулс.

Фондация „Де Пасарел – България” е българо – холандска фондация, която работи за добрата социална интеграция в обществото и повишаване на качеството на живот на хората с ментални увреждания.