Резолюция на социалистите: Да ревизираме отношенията с ДПС
Резолюция на социалистите: Да ревизираме отношенията с ДПС / снимка: БГНЕС
Резолюция на социалистите: Да ревизираме отношенията с ДПС
73996
Резолюция на социалистите: Да ревизираме отношенията с ДПС
  • Резолюция на социалистите: Да ревизираме отношенията с ДПС

БСП трябва да ревизира отношенията си с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване. Това е записано в резолюция, приета на пленум на социалистите, само няколко часа след като парламентът прие оставката на кабинета. В документа е записано още, че животът на правителството е бил съкратен, защото ДПС не е пожелало да се отстранят деформациите в управлението.

В приетата резолюция за участие в предсрочните парламентарни избори се прави обстоен преглед на причините, довели да падането на правителството „Орешарски". Част от опитите за промени, които предприехме, засегнаха значителни икономически интереси - това също ускори края на управлението, посочват социалистите.

В тази посока е записано и че действия на влиятелни политико-икономически групи са предизвикали сътресения в банковата система. Критиките на социалистите към ДПС бяха потвърдени и от депутата от левицата Борислав Гуцанов.

На въпрос на Дарик дали след като са записали в резолюцията, че отношенията с ДПС трябва да се ревизират, това означава, че оттук насетне вариант отново да управлява с ДПС пред столетницата няма, Гуцанов отговори: "Мисля, че на този етап това е невъзможно да се случи. В момента едно е ясно - че има връзка между ДПС и ГЕРБ. Това е очевидно. Твърде близки, това е пределно ясно".

В уточняващото питане кога отношенията между ДПС и ГЕРБ са станали "твърде близки" според него социалистът отговори с въпроси: "Кога станаха твърде близки? Кога се пиеха кафетата? Какво се крие зад кафетата?"

В документа е записано още, че за социалистите основен опонент остава ГЕРБ, защото е изразител на дясна и авторитарна политика и скрити зависимости.