Пожарникари, спасители и полицаи излизат на протест
Пожарникари, спасители и полицаи излизат на протест / Sofia Photo Agency, архив

Варненски пожарникари, спасители и полицаи излизат на протест. Причината е намерението на МВР да  регламентира минимален състав от двама служители на екипите, осъществяващи пожарогасителната и спасителната дейност. В разпространена декларация от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) се заявява, че е  „време е да изхвърлим боклука“.

"Този протест е първото от серия активни действия на СФСМВР, целящи да се гарантират здравето, живота и правото на достоен труд на служителите в МВР и по-конкретно – служителите в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Дирекция, която е абсолютен рекордьор в МВР по изплатени суми за загубени съдебни дела – за малко повече от три години под формата на присъдени на нейни служители обезщетения за неизплатен нощен и извънреден труд и отменени по съдебен ред дисциплинарни наказания от нея изтекоха 524 997 лв. Която реализира неясни цели с риск цената да е човешки живот.В която думи като „прозрачност“, „социален диалог“ и „грижа за служителите“ са празни термини без реално съдържание. Управлявана с опасно милитаристичен стил и в духа на феодалните порядки от хора, които в продължение на години злоупотребяват с пожарникарите и спасителите, които налагат дисциплинарни наказания на своите служители защото не са изпълнили „разпореждане“ на журналист. Хора, които е крайно време да напуснат системата. Те не само нямат място в нея – те са опасни за здравето и живота на гражданите“, пише в декларацията.

От СФСМВР добавят, че по време на бедственото положение в „Аспарухово“ е наложено „нелепо дисциплинарно наказание“ на пожарникар, което от морална гледна точка е „гавра с труда и достойнството на пожарникарите и спасителите“.

Протестът е насрочен за 11 ч. пред Катедралата.