Калин Наков: Разработвам умни системи за сигурност
Калин Наков: Разработвам умни системи за сигурност / netinfo

Калин Наков наистина мисли за бъдещето, работи в бъдещето, реализира идеите си в бъдещето. Той може да ви говори много за системи за сигурност, за автомобилна индустрия, за нови разработки, за предизвикателствата, с които се справя ежедневно. В момента разработва универсална платформа, която може да бъде използвана ефективно от компании, които работят в сферата на сигурността и отделни клиенти, които търсят сигурност в дома си.

За да бъдат по-лесно обяснени идеите му, представете си една иновативна система за сигурност, която сами инсталирате в дома си, после управлявате чрез смартфона си. Но това е само основата. Калин мисли напред и компанията му Clicko разработва свързващи звена за системи за контрол на достъп, мониторинг, управление и какво ли още не. Той е поредният гост в проекта на Дарик и IBM.

Константин Вълков: Здравей, как си днес?

Калин Наков: Тъкмо се завръщам в София и се чувствам прекрасно.

Да започнем така - твоята идея е малко трудна за обяснение само с едно изречение. Кажи ми как се роди тя, да започнем отдалеч?

Опитах се да погледна в бъдещето. Да видя как изглежда светът в близко бъдеще. Така се появиха идеите за конкретни пазарни ниши и липсите на технологии в някои бизнеси. Накратко идеята идва след конкретен поглед в бъдещето, а не просто чрез хрумване на нещо съвсем случайно.

Кои бяха първите стъпки, които предприе?

Имаше много първи стъпки, от доста време се опитвам да започна, естествено всичко бе съпътствано с известни провали преди това. Сега нещата вървят по-добре. Първите стъпки, както при всеки друг бизнес, бяха да се разработи прототип, да се проучи пазарът, да се изтества мнението на потенциалните потребители, да се намери правилната насока - дали ще бъде към клиенти или директно към бизнес. След детайлно проучване на всички тези неща стигнахме до извода, че нашата пазарна ниша ще бъде business-to-business.

Финансирането?

Финансирането дойде на доста късен етап, след като бяха вече поизчистени идеите, пък и имаше работещи прототипи на някои от нашите устройства. Бяхме наясно какъв ще бъде пазарът, как ще се развива. Благодарение на инвестицията успяхме да дръпнем напред.

Като търсиш инвеститори, как им представяш това, което правиш?

Опитвам се, когато правя презентация, тя да съдържа същината на бизнеса и същината на паричните потоци - откъде идват и какви са очакванията за бъдещите приходи. Идеята е да покажа колко неограничен е съответният пазар, защото това е, което търси един инвеститор.

В някакъв смисъл по проекта на IBM и Дарик, в който участваш сега, бихме категоризирали условно това, което правиш в сфера "Сигурност". Така ли е?

Така е. Може така да се каже.

Най-видимата част на твоя проект е т.нар. дистанционно отваряне на врати, но какво се крие под това?

Точно така, проектът изглежда така на пръв поглед, но всъщност идеята е много по-дълбоко. Ние правим т.нар. "internet of things", но за бизнеса, а не за крайния потребител. Да дадем за пример системите за сигурност. Хората въвеждат код с копчета, забравят кодове, пищят аларми. Не се знае алармата защо пищи - пожар, счупено стъкло, паднало куче или котка, вятър и т.н. Това, което ние се опитваме да направим, е да приложим нашата технология за управление на машини, нашия облак за връзка между машини и хора, за да намерим конкретно предложение за тази индустрия.

Какво значи това?

Означава, че производители на алармени системи или изцяло хора с нова концепция за алармени системи, могат да използват нашите технологии. Това, което в момента се опитваме да разработим, разбира се чрез партньори в Европа, е умна алармена система. Това е комбинация от алармена система, която всеки сам може да монтира, без да вика техник, да окабелява, сам да си сложи датчиците за алармата, сам да я конфигурира, сам да я управлява през мобилния си телефон и интернет. Съответно да има връзка с диспечерския център на охранителната фирма. В някакъв смисъл ние попълваме липсващата ниша между охранителната фирма и клиента. Накрая добавяме и нещо ново - лична връзка на потребителя с алармената система. Да се види кога е активирана алармата, защо има аларма, не само да се вижда видеонаблюдението, но и да се командва и т.н. Например - пожарната аларма се е задействала и когато се включи видеоалармата, може да се види, че някой си е запалил цигара например. Като бизнес се целим да достигнем към разработчици и внедрители на системи за сигурност.

Как се справят хора като теб, които живеят в България, но продават идеите си навън?

Аз съм на мнение, че всичко може да се направи в България. Може да се направи и трябва да се прави. Маркетирането е малко по-особено. Аз тъкмо се връщам от САЩ, където регистрирах компания. Тя е филиал на моята компания. Това е необходимо, за да може маркетингът, преговорите и продажбите да се осъществяват чрез тази компания. Така доверието е друго, защото фирмата е интернационална със седалище в голяма държава. Начинът, по който гледат хората, особено в Европа е такъв, че е важно регистрацията на фирмата да е в друга държава. Американците са други - те са отворени към всяка точка на света и не ги интересува кой откъде идва, а какво прави, както и как може да се спечели от това. В Европа нещата са по-различни и именно за това преструктурирам малко нещата.

Това интервю е част от проекта на Дарик и IBM "5 in 5 иновации: какво следва през следващите пет години?" Проектът е базиран на технологичните сценарии на IBM, които представят развитието и иновациите в 5 основни сфери - образование, здравеопазване, търговия, сигурност и градска среда. Считаме, че тези сектори ще търпят голям технологичен подем и са неразвривно свързани с нашето устойчиво развитие като обществена и бизнес среда.

Всички интервюта, които ще прочетете тук, са с българи, защото вярваме, че нашата страна създава условия за устойчиво развитие на интелигентни технологии и иновативни идеи.

Калин Наков Разработвам умни системи за сигурност
netinfo

Натиснете тук за повече информация