Община Шумен взема мерки против разпространението на болестта „син език
Община Шумен взема мерки против разпространението на болестта „син език / netinfo

Във връзка с недопускане на възникване и разпространение на болестта „син език" по преживните животни на територията на Община Шумен на свое заседание днес Общинската епизоотична комисия взе решение кметовете по населени места да организират незабавно преброяване и регистрация на едрите и дребни преживни животни, отглеждани на съответната територия. Данните трябва да бъдат предоставени в Община Шумен в срок до края на настоящия месец. Едновременно с преброяването стопаните следва да се уведомяват, че обезщетение ще се изплащат само за маркирани животни.

Решено е още служители на Областната дирекция по безопасност на храните да извършат клинични прегледи през две седмици на територията на Община Шумен, резултатите от които да се документират. Предвижда се вземане и изпращане на кръвни проби от едрите и дребни преживни животни, отглеждани на територията на Общината.
Разпоредено е на кметовете по населените места на Община Шумен да забранят пашата на всички възприемчиви животни в часовете с активен летеж на колукоиди от 19.00 ч. до 08.00 ч.

Забранява се и провеждането на пазари и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на Община Шумен.