Настаняват близо 100 деца от домове в центрове от семеен тип
Настаняват близо 100 деца от домове в центрове от семеен тип / DarikNews.bg

Това е съществена стъпка към осигуряване на европейски живот за децата и младежите с увреждания, каза главният арх. на общината Иван Кирчев при официалното откриване на седемте Центъра за настаняване от семеен тип. Те са изградени по проект на ОП „Регионално развитие" „Деинституционализация на деца в риск посредством изграждане на центрове за настаняване от семеен тип в община Стара Загора.

В центровете ще бъдат настанени деца и младежи до 25-годишна възраст от домовете в селата Петрово и Сладък кладенец, Бузовград, деца с по-леки увреждания от други домове в страната. Предстои те да бъдат изведени от социалните институции през март догодина и настанени в старозагорските центрове. В тях ще живеят 84 деца и 14 със затруднена мобилност. За всички тях грижи ще полагат близо 100 души персонал-медицинско лице, социален работник, хигиенист, гледачи. Осигурен ще бъде и екип от психолози, рехабилитатори, логопед и педиатър. Близо 980 хил. лева ще бъде издръжката на центровете за една година, като след това финансирането ще се поеме от републиканския бюджет.В момента община Стара Загора е в процедура по изготвяне на проектно предложение за финансиране на проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси".

Настаняват близо 100 деца от домове в центрове от семеен тип
netinfo

В седемте центъра за настаняване от семеен тип има осигурена достъпна среда за младите хора с физически затруднения-рампи, асансьори, сградите са санирани, стаите, в които ще бъдат настанявани по двама души, са напълно обзаведени, осигурени са необходимите удобства. Къщичките са построени в индивидуални парцели, с места за отдих и игра. С изпълнението на проекта ще бъдат подобрени условията за живот сред децата и младежите с увреждания, чрез осигуряването на подходяща и ефективна социална структура.

Центровете за настаняване са разположени в кварталите „Кольо Ганчев", „Зора", „АПК", „Три чучура-север" и „Македонски". Строително-монтажните работи са изпълнени от Обединение „Трейс Стара Загора".