Синдикати: Обърнахме здравето на търговия, гледаме на пациента като на ходещ портфейл
Синдикати: Обърнахме здравето на търговия, гледаме на пациента като на ходещ портфейл / снимка: sxc.hu
Синдикати: Обърнахме здравето на търговия, гледаме на пациента като на ходещ портфейл
73989
Синдикати: Обърнахме здравето на търговия, гледаме на пациента като на ходещ портфейл
  • Синдикати: Обърнахме здравето на търговия, гледаме на пациента като на ходещ портфейл

Да се обособят шест високотехнологични болници във всеки от шестте икономически района в страната и те да извършват всички възможни услуги, а част от сегашните лечебници да се трансформират в болници за долекуване.

Това е една от мерките за подобряване на ефективността на здравната система, която предлагат от Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Заедно с директора на Здравната каса д-р Румяна Тодорова днес синдикатите се обединиха около твърдението, че държавата категорично е избягала от отговорност в областта на здравеопазването.

Според Тодорова бюджетът на поверената й институция трябва да се актуализира, защото резервни буфери няма.

Да се увеличат публичните средства за здраве, Здравната каса да не се задължава да сключва договор за финансиране на всяко ново лечебно заведение, да се въведат диагностично свързаните групи. Това са част от предложенията на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, обяснява председателят й д-р Иван Кокалов:

„Обърнахме здравето в търговия, от най-долнопробен характер, в гледането на пациента като на един ходещ портфейл".

Според директора на Здравната каса д-р Румяна Тодорова едно доказателство, че държавата е избягала от отговорност в областта на здравеопазването бил фактът, че не можем да установим на какви цени у нас се внасят медицинските изделия, за които тази година ще платим над 80 млн. лв.

„Ходя два пъти в митницата и мога да ви кажа, че наистина не сме в състояние да кажем една става на каква цена влиза в страната. едни медицински изделия влизат на килограм, други влизат на части. Как се формира крайната цена, аз не можах да разбера, а и не е работа на Касата да разбира", добави д-р Тодорова.

За пореден път бе подчертана и нуждата от актуализация на бюджета на Здравната каса. Институцията не може да реагира на увеличаващия се брой болници, категоричен бе д-р Кокалов: „Не искаме да участваме в политически игри - иди си, ела си. Нека тези, които все пак носят отговорност и по отношение на присвоените 1,5 млрд. лева за здравеопазване, да отделят 328 милиона лева, за да може що-годе Касата да финансира здравната помощ в България".

Без актуализация Здравната каса няма да има средства за последните два месеца от годината, добави директорът й д-р Румяна Тодорова.