Правителствената коалиция в Украйна се разпусна
Правителствената коалиция в Украйна се разпусна / снимка: БГНЕС

Управляващата в Украйна коалиция "За европейска Украйна" се разпусна, съобщи председателят на парламента Олександър Турчинов, цитиран от Франс прес.

Това е процедурна стъпка, която отваря пътя за предсрочни парламентарни избори.

Коалицията беше създадена на 27 февруари. Днес парламентарните фракции на проевропейските партии "УДАР" и " Свобода" обявиха, че излизат от състава на коалицията, с което от 262 депутати тя намаля до 191. През деня още 19 депутати подадоха заявление за излизане от коалицията, с което тя изгуби необходимото мнозинство от поне 226 депутати.

Ако до един месец не бъде сформирано ново мнозинство, президентът ще получи право да разпусне Върховната рада и да определи дата за предсрочни избори. Очаква се вотът да е на 26 октомври.

Парламентарното мнозинство включваше фракциите на УДАР, "Свобода" и "Баткившчина", също така някои по-малки групи и независими депутати.

Сергий Соболев, оглавяващ групата на "Баткившчина", обвини бившите си партньори, че са провалили отпускането на средства за силовата операция на Киев срещу сепаратистите в Източна Украйна, и поиска нов избирателен закон.

Източник: БТА