Детелина Николова иска бърз отговор за състоянието на язовирите и оттока към Добрич
Детелина Николова иска бърз отговор за състоянието на язовирите и оттока към Добрич / netinfo

„Изразявам своята и на съгражданите ми тревога от управлението, контрола и мониторинга върху процесите по осигуряване на условия за безпроблемно оттичане на повърхностните води около град Добрич, формирани на територията на други общини.” Това се казва в писмо на кмета Детелина Николова, изпратено днес до областния управител Недко Марчев. Кметът подчертава, че от наводнението досега, във всички искания на гражданите, отправени до нея, винаги присъстват и следните въпроси:

1.Имаше ли изпускане на язовири в поречието, формиращо оттока на повърхностните води към  град Добрич в дните на бедствието ?

2.Ако е имало – кой носи отговорност, кой разпорежда, сигнализира ли се всяко такова действие /източване на водни маси/ и предупреждават ли се възможните потърпевши групи от населението по цялото поречие ?

3.Има ли действаща система на територията на област Добрич за ранно предупреждение за реално повишен отток на повърхностните води / като се има предвид, че водосборните зони като правило са на териториите на няколко общини / ?

4.Има ли система за проверка и контрол на състоянието на установените трасета по пътя на оттока на водните маси /наличие на прораснала растителност и нерегламентирано изхвърляне на животински и битови отпадъци в сервитутните и заливни зони / на териториите на общините, на които се акумулира и преминава оттока?

Община град  Добрич не може да даде отговор на тези въпроси по смисъла на териториалния си обхват. Но това са дейности и отговорности на административна структура от ранга на Областна управа на област Добрич, още повече че става дума за процеси върху териториите на няколко общини, като действията / или бездействията / на всяка една от тях влияят пряко върху другите.

Превантивната дейност по отношение на осигуряване на контролирано и нормално оттичане на повърхностните води, вкл. и проучване, изработка на междуобщински проекти за коригиране на дерета, поддържане на сервитутните им зони, контрола и мониторинга, както и съдействие пред държавната власт за осигуряване на финансирането им не може да бъде осъществена от общините поотделно, а с прякото участие на Областна администрация като координация, изработване на областни планове и взаимодействие с местните администрации.

Конкретно за язовирите и състоянието им, разположени около град Добрич и по трасетата на оттоците на повърхностните води, говорят и докладите от извършените проверки, назначени от Областен управител. Няма язовир, който да не е с нарушени системи или съоръжения.

Силно впечатление ми направи случайно попаднало в Община град Добрич писмо на „Напоителни системи“ ЕАД клон Черно море № 1007/11.07.2014г., в което се визира състоянието на язовир „Одринци“ – невъзможност за регулиране на нивото, необходимост от корекции на поречието след него, неизпълнени технически мероприятия и най-важното – предприемане на източване на водни маси”, се казва в писмото на Детелина Николова. Тя настоява за срочен отговор, както и за публично уведомление за предприетите от областния управител действия.