300 000 лв. трябват за още година живот на Хуманитарната гимназия, Общинският съвет я спаси засега
300 000 лв. трябват за още година живот на Хуманитарната гимназия, Общинският съвет я спаси засега / Дарик нюз, архив

Общинският съвет във Велико Търново спаси от закриване засега Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий”. На днешната сесия Местният парламент утвърди натуралните показатели по проекто-мрежата на учебно-възпитателните заведения в община Велико Търново. Именно ситуацията със 135- годишната гимназия обаче породи дискусии в залата. За поредна година училището не успя да направи прием и на практика на 15 септември прагът му трябва да прекрачат само 32-ама ученици. 11 от тях са в 10-ти клас, 21 в 12- ти.

„Нека се вгледаме кой как е ръководил тази гимназия през годините, защото очевидно е имало директори, които не са имали никакво усещане за нагласите на обществото”, коментира ситуацията проф. Михаил Харалампиев от групата на ГЕРБ.

„В община Велико Търново има няколко училища, в които има изцяло смесени паралелки. За тях се харчат над 1 милион лева, а качеството на образованието не е на ниво. Затова апелирам да се ускори дебата по дългосрочната концепция за развитието на образованието на територията на общината,”, заяви Пламен Радонов от движение „Промяна за Велико Търново”. Според него преди близо 150 години Михаил Кефалов и дарил средства за построяването на гимназията и не е редно сега тя да бъде закривана.

„Събитията ще останат в историята, но там ще останат и агонията и протакането, които ние демонстрираме. Аз знам, че този Общински съвет няма да има волята да закрие определени училища и да оптимизира училищната мрежа, но по този начин, поддържайки финансово училища с по две паралелки, ощетяваме други учебни заведения и учащите в тях”, констатира категорична Лидия Прокопова от БСП.
60 000 лв. ще струва издръжката на Хуманитарна гимназия до края на календарната 2014 година, а за следващага са необходими 240 000 лева, съобщи председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков. Точно преди година Общината даде 70 000 лева за училището и още един шанс да излезе от кризисната ситуация, но приемът през това лято не я промени.

След дебатите съветниците утвърдиха предложената до момента проекто-мрежа, но предстои на следващо заседание, след приключването на третия етап от приема на ученици, съдбата на някои от училищата отново да бъде разгледана на сесия.