Възможно е изучаване на китайски език в ЮЗУ
Възможно е изучаване на китайски език в ЮЗУ / Дарик - Благоевград, архив

Деканът на Филологическия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" доц. Антони Стоилов, се срещна В Центъра за източни култури в София с ръководството на Институа "Конфуций", за да проучи възможността за изучаване на китайски език във висшето училище.

Ръководителите на Института декларирали, че при желание за изучаване на китайски език в Югозападния университет, Институтът "Конфуций" се ангажира да предостави свои преподаватели и учебници.

Необходимо условие за стартиране на обучението е 8 граждани, желаещи да посещават курс или минимум шестима студенти, които да пожелаят да изучават китайски език като избираема дисциплина, информираха от ЮЗУ.

На този етап от сътрудничеството изучаването на китайски език може да се осъществи под формата на курс, като избираема дисциплина или и двете форми едновременно.

"Смятам, че изучаването на китайски език е първа стъпка благоевградският ВУЗ да получи перспектива за дълготрайно сътрудничество с Китай в областта на висшето образование и възможност в него да бъдат привлечени да се обучават китайски студенти, да се осъществят контакти и сътрудничество с китайски университети, като на тази основа се осъществи обмен на студенти, преподаватели и научен опит", обясни доц.д-р Антони Стоилов.

Обучението може да започне от есента на учебната 2014/2015 година.