Броят на жертвите в Газа достигна 707 души, над 4500 са ранените
Броят на жертвите в Газа достигна 707 души, над 4500 са ранените / БГНЕС

Броят на жертвите при израелската кампания в ивицата Газа вече достига 707 души, а над 4500 са ранените. Това съобщи говорител на здравното министерство на анклава, цитиран от ДПА.

При атака на израелските ВВС след полунощ срещу сграда в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа са загинали дете и трима възрастни мъже.

Според очевидци палестинската крайбрежна територия е напълно тъмна заради по-ранна атака срещу основната електроцентрала, докато израелската армия засилва артилерийските и въздушни нападения.

Над 50 бивши израелски войници отказаха да служат в резерва на израелската армия, изразявайки съжаление за дейността си във войската, която според тях има централна роля в подтискането на палестинците. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на в. "Вашингтон пост".

"Според нас войските, които действат в окупираните територии, не са единствените, които задвижват механизмите за контрол над живота на палестинците. Всъщност цялата армия е замесена. Поради тази причина сега отказваме да участваме в задълженията си в резерва и подкрепяме всички тези, които се съпротивляват, когато биват призовани на служба", пишат войниците в петиция, публикувана онлайн.

Мнозина израелци отказват да служат в палестинските територии на Западния бряг, но структурата на армията е такава, че работата във всяка част във всякакво качество принуждава военнослужещия да играе роля в конфликта, твърдят войниците, много от които са жени и не биха били включени в битка. "Много от нас са служили в логистични или административни поддържащи звена. Там установихме, че цялата армия помага за подтискането на палестинците", отбелязват войниците.

Източник: БТА