В хамбургерите има само 2% месо
В хамбургерите има само 2% месо / Thinkstock/Getty Images

За приготвянето на хамбургерите в САЩ всеки час се убиват по повече от 4000 крави. Американците изяждат по около 5 милиарда хамбургера на година. Тези огромни мащаби се отразяват на качеството на продукта, съобщи сайтът на "Уърлд обзървър".

Изследователите са пожелали да установят доколко вярно е твърдението, че хамбургерите се състоят основно от месо. С помощта на хистологични методи са били тествани продуктите, предлагани от 8 популярни вериги за бързо хранене. Изчислено е било количеството вода в бургерите, а след това под микроскоп са били анализирани типовете тъкани, от които се състоят.

Допълнително е бил извършен тест за наличието на мозъчна тъкан. Проучването е показало, че средно 50 на сто от хамбургерите се състоят от вода. Съдържанието на месо в тях варира от 2,1 до 14,8%. Освен самото месо (скелетна мускулна тъкан), в бургерите са открити съединителна тъкан, кръвоносни съдове, периферни нерви, мастна тъкан, растителни материали, хрущяли и кости. Мозъчна тъкан не е била намерена в нито един от 8-те образци.

Някои от хамбургерите са били заразени с вътреклетъчни паразити, със саркоцисти. Саркоцистозата възниква при животните при употребата на храна, върху която са попаднали заразени фекалии. Саркоцистозата се предава и на човека. За да бъдат избегнати нежеланите последици за организма, специалистите съветват да не се яде недостатъчно добре изпечено месо. Любителите на кървавите телешки стекове трябва да са убедени, че месото се доставя от органични ферми, където животните се извеждат на естествени пасища и се хранят с трева.

Източник: БТА