Монтирани са повдигнати пешеходни пътеки в Сливен
Монтирани са повдигнати пешеходни пътеки в Сливен / Dariknews, Архив

Изградени са повече от 10 повдигнати пешеходни пътеки в Сливен. Те са изградени на места с  регистрирани пътно-транспортни произшествия и потенциална опасност за хората.

Съоръженията са изпълнени съгласно  условията за изграждане или монтиране на изкуствени неравности за ограничаване на скоростта, влязла в сила от 24 юли 2012 г.  Ширината е съобразена, както с опазване живота и здравето на пешеходците, така и опазване на моторните превозни средства на гражданите.  Към тях е необходимо да се постави и светлинна сигнализации – т.н. бягащи светлини, посочи кметът на Сливен Кольо Милев.

До края на месеца по-голяма част от Програмата за осигуряване на безопасността на пешеходци и пътни превозни средства ще бъде изпълнена. Тази седмица продължава сигнализацията на пешеходните пътеки с бяла светлоотразителна боя и с по-голяма трайност и устойчивост при износване.

Хоризонталната маркировка по пешеходните пътеки по основните булеварди и улици е направена, ще продължи работа по второстепенните улици. 20% от маркировката е подновена, до началото на учебната година ще бъде завършена маркировката около училищата и детските градини. Продължава работата по изкърпването на асфалта по велоалеите. След тяхното завършване ще се поставят и преградни пана и вертикална сигнализация.

В момента общинската администрация проучва възможностите за изграждане и доставка на светофари. Там където не е възможно да се изградят светофари и друга сигнализация ще се повдигат пешеходните пътеки, каза още Милев.