Войната на доказателства за съдбата на полет МН17 между Вашингтон и Москва
Войната на доказателства за съдбата на полет МН17 между Вашингтон и Москва / снимка: БГНЕС

Дългото мълчание на Кремъл на фона на обвинения от страна на Белия дом придаде тежест на американската експертиза, пише френският в. "Фигаро".

Седмица по-късно причините за падането на "Боинг 777" на "Малейжа еърлайнс" остават официално неизвестни.

Съединените щати реагират много бързо. Още вечерта, когато се случи драмата, експерти увериха, че ракета земя-въздух е в основата на експлозията на самолета. На следващия ден президентът Барак Обама заяви, че ракетата е изстреляна от зона, контролирана от бунтовниците "заради подкрепата на Русия".

Според държавния секретар Джон Кери в дните преди трагедията 150 военни автомобила, сред които зенитни комплекси "Бук" са пресекли границата от Русия към Украйна. Вашингтон обаче не разкрива нито едно от своите доказателства. Вчера високопоставени източници от разузнаването признаха, че не могат да кажат кой "е натиснал бутона".

Властите в Киев незабавно обвиниха сепаратистите, че са изстреляли ракетата. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) направи публично достояние няколко телефонни разговора, които тайните служби прехванали, а след това и видео, на което се вижда зенитна система "Бук", която напуска Украйна в посока Русия с една липсваща ракета.

Проруските сепаратисти обвиняват Киев за всичко, но не са много убедителни, тъй като представят теории, които понякога си противоречат, отбелязва "Фигаро.

Русия дълго време запази мълчание. На 22 юли генерал Андрей Картаполов от руския Генерален щаб представи документ със снимки от въздуха и карти, които хвърлят подозренията върху Киев. Москва казва, че полет MH17 се е отклонил от обичайния си коридор и че е забелязан украински Су-25 да лети по посока малайзийския Боинг.

Москва подчертава, че ще приложи доказателства към теорията си и обвинява Вашингтон, че говори без да представи нищо конкретно. Според американските експерти руският сценарии е неоснователен и хвърлят отговорността на сепаратистите, които вероятно са свалили Боинга по погрешка, посочва "Фигаро".

Източник: БТА