Кабинетът „Орешарски” подаде оставка
Кабинетът „Орешарски” подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка точно в деня, който наскоро обяви за най-подходящ за оттеглянето на правителството - 23 юли.

В деловодството на Народното събрание в 17.59 ч. - секунди преди края на работния ден, е била депозирана оставката на оглавяваното от министър-председателя на Република България Пламен Орешарски правителство.

Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Председателят на парламента Михаил Миков коментира на излизане от сградата на Народното събрание около 21.00 часа тази вечер, че в четвъртък сутринта очаква всички политически сили да дойдат в Народното събрание и да бъде гледан проектът за решение за оставката на кабинета.

По думите му е реалистичен вариантът оставката да бъде гледане утре, но съществува и вероятността това да се случи в петък.

С бурна радост бе посрещната новината за оставката на кабинета „Орешарски" от протестиращите, които за 405 ден излязоха на площад „Независимост", за да изразят недоволството си от управлението на страната. Част от тях символично чупеха орехи в знак на края на правителството на Орешарски.

Чуха се възгласи: „Честито"; „Оставка" и „Затвор". Някои от протестиращите носеха и шампанско, което отвориха в знак на радост.

Кабинетът Орешарски подаде оставка
netinfo

Оставката на правителството на Пламен Орешарски идва  421 дни след неговото начало.

На 23 май 2013 г. държавният глава Росен Плевнелиев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер от „Коалиция за България”. На 27 май 2013 г. Орешарски представи експертите в програмното правителство.

На 29 май 2013 г. депутатите в 42-ото Народно събрание гласуваха избора на Пламен Орешарски за премиер и го избраха със 12 гласа „за”. На официалната церемония по встъпване в длъжност Орешарски даде заявка да намали безработицата, кабинетът да е открит към медиите и да не допуска съмнителни назначения.

На 19 септември 2013 г. Орешарски отчете 100 дни управление, които обобщи с намаляването на задълженията на държавата към бизнеса, възстановяването на ДДС, доброто управление на фискалните резерви.

В началото на 2014 г. Орешарски постави за цел икономическия растеж. След семинара на БСП в Боровец през март премиерът обяви, че ценовият натиск в енергетиката е овладян, но системата остава дебалансирана. В края на своето управление Орешарски даде заявка да не участва в предстоящите избори.

Неговото правителство оцеля в пет вота на недоверие - всичките внесени от ГЕРБ: за провала в областта на инвестиционното проектиране; за провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите; заради сектор „Сигурност”, заради сектор „Енергетика”, заради фискалната политика.

В началото на юни БСП се съгласиха на предсрочни парламентарни избори, които след консултации при президента, бяха договорени за 5 октомври.