Москва обвинява Киев във фалшифициране на данните от въздушния контрол за полет MH17
Москва обвинява Киев във фалшифициране на данните от въздушния контрол за полет MH17 / снимка: БГНЕС

Руското външно министерство обвини Киев във фалшифициране на информацията от украинските служби за въздушен контрол, свързани с катастрофата на малайзийския самолет, предаде Франс прес.

Киевските представители смятат за необходимо всеки ден и час да отправят абсурдни и безпочвени обвинения към Русия вместо да съдействат за пълно и безпристрастно международно разследване на причините за катастрофата, с максимална гласност на резултатите, заяви говорителят на външното министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Вместо това, според някои данни, силовите украински ведомства, без да уведомят за това международните организации, извършват някаква скришна дейност както с носителите на информацията от украинските диспечерски служби - военни и граждански, така и с нейните сътрудници, каза Лукашевич. Това очевидно е в разрез със задачите на обективното и безпристрастното разследване, отбеляза говорителят и добави, че това не се случва за пръв път.

Руското външно министерство призовава всички страни в украинския конфликт незабавно да прекратят огъня, за да бъде пощаден животcj на деца, жени и старци и да се създадат условия за пълно разследване на трагедията с пътническия самолет в небето над Украйна, посочи в изявление Лукашевич.

На случващото се сега в Източна Украйна е наложено информационно табу. Действията на Киев там са аморални и безчовечни, отбеляза говорителят. В Русия, както и по цял свят, не стихва болката от гибелта на невинни хора - пътниците на Боинг 777. Те станаха жертва на войната, която се води в Украйна, подчерта дипломатът.

В понеделник руското министерство на отбраната обвини украинските диспечери, че са отклонили полет MH17 от обичайния му коридор, насочвайки го към района на катастрофата. То твърди също, че украински изтребител се е намирал наблизо преди катастрофата и че ракети "земя-въздух" на правителствените сили са били дислоцирани в зоната, обвинявайки косвено Киев, че е отговорен за трагедията.

Източник: БТА