50 летят над морската градина
50 летят над морската градина / netinfo

Повече от 50 парапланеристи от 6 държави ще премерят сили този уикенд в Бургас. Екстремните спортисти пристигат тук, за да се включат във второто издание на Международното състезание по парапланеризъм в дисциплината по целно кацане.
Това разказа днес на пресконференция представителят на организаторите и председател на "Burgas Paragliding Club" Никола Тодоров.
Тази година участниците ще бъдат, както от големите клубове в България, така и от Македония, Латвия, Южна Африка, Турция и Румъния.
Летателните атракции ще започнат още на 25 юли /петък/ от 13.00 часа, когато пилотите ще направят няколко тренировъчни полета преди състезателния ден. В събота /26 юли/ отново от 13.00 часа ще се проведе същинското състезание по целно кацане.
Мястото е добре познатия старт на бургаските парапланеристи - склона пред паметника на Петя Дубарова в Морската градина. Финишът е на специално разпънато платно, указващо точката на кацане, което ще бъде разположено на пясъка на Северния плаж близо до Моста.
"Целното кацане е много привлекателно за наблюдаване и изключително удобно за публиката, защото мястото на излитане и на кацане са много близки едно до друго, като самият полет отнема от пет до десет минути. Това означава, че зрителите ще могат да видят целият полет от началото до края без да се налага да се придвижват на големи разстояния", сподели още Никола Тодоров.
Международното състезание по парапланеризъм в дисциплината целно кацане се организира от "Burgas Paragliding Club" и Община Бургас.