Съдът отказа да екстрадира мъж, задържан след акция на ФБР и ДАНС
Съдът отказа да екстрадира мъж, задържан след акция на ФБР и ДАНС / снимка: sxc.hu

Софийски градски съд (СГС) отказа да екстрадира в САЩ Михаил Петров, който бе задържан след съвместна акция на ФБР и ДАНС през месец март, а след това пуснат под домашен арест, предаде БГНЕС.

Днес бе приета медицинска експертиза за мъжа, който е болен от церебрална парализа, тя е основанието на съдиите да преценят, че няма да го екстрадират заради здравното му състояние. Магистратите обясниха, че не могат да рискуват живота и здравето му. Стана ясно, че формално имат всички основания да го изпратят в САЩ обаче се съобразяват основно с експертизата. Освен това и промениха мярката му за неотклонение в „подписка”.

„Експертизата беше изпратена на съдебните власти в САЩ, те са се запознали с нея обстоятелствено и в последствие изпратиха гаранции, че при това негово състояние и при неговото настоящо състояние няма проблем да пътува, т.е. те могат да осигурят грижи и медикаменти, включително и доколкото е възможно в самолета, за да може той като пристигне в САЩ, за да се проведе там разследването”, обясни преди определението на съда наблюдаващият прокурор Елка Ваклинова. Тя подчерта, че Петров очевидно е необходим на разследващите в САЩ, за да продължават да настояват той да бъде екстрадиран.

Повечето от задържаните от групата са в САЩ. Вече стана ясно, че вторият, който бе задържан у нас при същата акция ще бъде екстрадиран. Наблюдаващият прокурор обясни, че се уговаря дата вече и се очаква това да се случи на 8 август.

На 25 март 2014 г. на териториите на България и САЩ беше проведена координирана операция на Федералното бюро за разследване и Държавна агенция „Национална сигурност” под ръководството на Върховна касационна прокуратура. Задържани бяха 16 български граждани, от които 14 в САЩ и двама у нас. Според данните те участвали в изграждането и експлоатирането на престъпна структура, ангажирана с извършването на картови измами и пране на пари.

В хода на продължилите повече от две години разследвания бе документирана дейността на лицата, структурата и йерархията на организираната престъпна група, както и механизмът на извършваната престъпна дейност.

Установено бе, че чрез намиращи се в България посредници е осъществяван контакт с групи, ангажирани със скимиране на банкови карти на териториите на различни държави. Придобиваните данни за банкови карти са предавани към организатора на незаконната дейност в САЩ, който е контролирал нерегламентираните тегления на финансови средства от изготвяните в САЩ карти дубликати.