Екоминистърът Станислав Анастасов няма диплома от университета в Мюнхен
Екоминистърът Станислав Анастасов няма диплома от университета в Мюнхен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов няма диплома от Техническия университет в Мюнхен. Това потвърди пред dnevnik.bg ръководителят на пресофиса на учебното заведение Улрих Марш.

31-годишният Станислав Анастасов от ДПС, който наследи Искра Михайлова начело на екоминистерството, е учил информатика от 2002 до 2005 г. в ТУ-Мюнхен, но не е получил диплома. Постът беше овакантен от Михайлова, след като тя беше избрана за евродепутат от листата на ДПС.

След номинацията на Анастасов в началото на юни и след отказа му да отговаря на каквито и дa било въпроси преди гласуването на кандидатурата му в Народното събрание изданието изпрати запитване до Техническия университет-Мюнхен, какво е учил тогава бъдещият екоминистър и дали има диплома.

От университета обаче отговориха на редакцията, че заради строгите правила за защита на личните данни в Германия учебното заведение първо трябва да се допита до самия Анастасов дали той е съгласен те да бъдат оповестени.

Според информацията на официалния сайт на Движението за права и свободи - в секцията с кандидати за евродепутати, Анастасов продължава да е представен като „завършил „Информатика” в Техническия университет-Мюнхен”. На страницата на Министерство на околната среда и водите, в биографията на Анастасов - вече като министър на екологията, той е завършил семестриално факултет „Информатика”" в Техническия университет-Мюнхен, Германия.

Същото се твърдеше и в автобиографията на личния му сайт  (www.anastass.com), където се уточняваше и, че е бакалавър е по „Стопанско управление” в СУ „Св. Климент Охридски” и има магистърска степен по политически мениджмънт и публични политики в Нов български университет. Малко след като се появиха съмнения в публичното пространство дали Анастасов действително има диплома от немския университет, сайтът му спря да съществува и вече препраща към профила му в социалната мрежа LinkedIn.

Преди пет години пред „Капитал” самият Анастасов споделя, че се е завърнал от Германия, след като една година е учил „Приложна математика”, заради желанието си за реализация в политиката.

След прекратяване на мандата като министър на околната среда и водите, Станислав Анастасов планира да продължи политическата си дейност като вицепрезидент на Младежкия либерален интернационал и координатор на Балканската либерална мрежа, съобщиха с днешна дата за „Дневник” от пресцентъра на МОСВ. Освен международната политическа дейност, той ще продължи да изпълнява и отговорностите си към младежката организация на ДПС.

Решението дали да бъде номиниран като кандидат-депутат може да бъде взето от ръководството на политическата партия ДПС и нейните структури, пишат още от пресцентъра.