Ларгото на Русе - с плочи от Бургас
Ларгото на Русе - с плочи от Бургас / netinfo

Ларгото на Русе – главната улица „Александровска”, ще бъде променена с плочи, произведени в Бургас. Ремонтът на русенския център тече и вече започна полагането на настилката. Плочките са произведени от ЛЕО - Бетонови изделия .

Плочите, предназначени за ремонта на главната русенска улица, са подбрани от автора на проекта арх. Павел Дочев. Трите цвята, използвани в настилката, носят имена на места, свързани с културно-историческото наследство на Русе. Те се казват „Русе”, „Приста” и „Червен”.

Настилката е решена в бежев, светлосив и сиво-кафяв цвят (съответстващи на – „Русе”, „Приста” и „Червен”). Цветовете се изработват в завода за първи път, специално за този проект, съобщи управителят му Иван Димитров. „Направихме няколко единични мостри, за да бъдат одобрени цветовете от проектантския екип. По принцип производителите нямат такава практика, но ние държахме екипът да се запознае с продукцията в реалния й вид, а не само по каталог”, каза Иван Димитров.

На главната улица в Русе ще бъдат положени 11 декара от изделията – вибропресовани плочи и павета. Производствените мощности в завода позволяват изработка на 1600 кв. м. плочи или павета за смяна от 8 часа, т.е. необходимото количество за Русе е направено за по-малко от една работна седмица.

Ларгото на Русе - с плочи от Бургас
netinfo

Ремонтът на центъра на Русе започна през април тази година. Той се осъществява по Оперативна програма "Регионално развитие".  Общата стойност на проекта е близо 5,5 млн. лв. Проектът предвижда цялата ул. „Александровска“ да бъде превърната в пешеходна зона без тротоари. Реконструкцията ще свърже стария и новия център на Русе. Реализирането на проекта е във връзка с подготовката на Русе за Европейска столица на културата 2019 г. и поставянето на центъра на града под егидата на ЮНЕСКО. Предвижда се ремонтът да бъде изцяло завършен в средата на следващата година.