Какво е общото между знака за рогоносеца и хеви метъла?
Какво е общото между знака за рогоносеца и хеви метъла? / Thinkstock/Getty Images

Какво е общото между знака за рогоносеца и хеви метъла?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Градската легенда гласи, че знакът за хеви метъл дължим на Рони Джеймс Дио от края на 70-те, когато заменя Ози Озбърн в Блек Сабат. Вокалът започва да използва този знак за поздрав на публиката. Докато Ози използва преди това знака за мира или за победата, ако предпочитате, когато с пръст се образува буквата V. Но още преди появата на Рони Джеймс Дио, Тери Бътлър от Блек Сабат още през 1971 е запечатан на снимка, как показва този знак. При всички положения знакът дължим на групата Блек Сабат, която съществува от 1968 и никой в метъла и рока не е използал знака преди тях. Това е сигурно.

Блек Сабат са: Бътлър, Озбърн, Уилиам (Бил Уорд) на барабаните и Айоми-китара. Знакът в началото не е поздрав, нещо друго е. Бътлър го научава от Айоми, а Тони Айоми е англичанин, но от италиански произход. Майка ме е италианка и от нея Томи научава знака с пръсти. Това е традиционна защита срещу малокио - лошото око, уроките. Така италианците се пазят от проклятие. Както ние казваме пу-пу, така в тяхната културна традиция е да показват този знак. Така изправените нагоре показалец и малък пръст се наричат малокио, като всъщност са по-скоро против малокиото - лошото око. Оттук ранните метъл фенове наричат знака малойк.

Да обобщим. Бътлър научава от Айоми знака малокио и го показва на една снимка, пази от зли погледи. Блек Сабат обичат много особената символика и когато идва Дио, който също е от италиански произход, той се сеща, че и неговата баба използвала малокиото и въвежда този окултен знак официално. Ето как днес го свързваме с него. Но дали Бътлър или Айоми го е въвел пръв, все тая. Блек Сабат и италианските им корени са виновни. Но сега идва по-важното - връзката с рогоносците. Защо рогата на рогоносците, което е обиден знак, да пазят от уроки? Защо обидата, че партньорът ти изневерява, да те пази от малокиото? Защото обръща заплахата, като я обижда.

Това е огледалото срещу злото. Спасяваш се от него, като го обидиш, наплюеш и му покажеш грозен жест. Ако си спомняте обяснявахме, че рогата са еквивалент на члена. Те са сексуален символ. Затова се казва рогоносец. Рогата, направени с пръсти, не са по-различни от показването на среден пръст. Ако покажеш гениталиите си на лошото, ще го обидиш. Или ако му покажеш еквивалент на гениталиите с жест. При изневяра хората използват израза рогоносец, защото е свързан с мъжкия полов член, изразяват го с ръце, като изправят показалеца и малкия пръст. Но това е обиден жест, който се използва не само да обидиш човек, но и да обидиш зла сила. Злата сила обикновено е в човек. Злото око е в твоя приятел и за да се предпазиш от него, обиди го, покажи му среден пръст или рогата. Така правят италианците. Това е защита. По италианска линия знакът идва в Блек Сабат. И сред метъл феновете се трансформира. Но в интерес на истината знакът за хеви метъл се родее най-вече със средния пръст.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук