Търси се дом за Маша и децата й
Търси се дом за Маша и децата й / netinfo

Майка с 4 деца, от които само едно е пълнолетно, ще бъде изхвърлена от жилището, в което живеев Казанлък утре сутрин в 9,30 часа.

Принудителното изваждане от жилището ще стане със съдия-изпълнител.

„Събитието"ще бележи 12-тия рожден ден на едно от четирите деца на рускинята Маша от брака й с българския свещеник от Казанлък отец Цанко.

Оказва с, че жилищната сага на Маша от Подмосковието, която пристига в града на розите като дипломиран църковен хоров диригент и свещеническа съпруга, е от близо 3 години. Тогава съпругът й, православен казанлъшки свещеник, служил и служещ в едни от най-големите и уважавани местни храмове, напуска след скандал,  жилището в което многодетното семейство живее. По това време и 4-те деца на рускинята и свещеника са непълнолетни.

Домът, в който семейството на хоровата диригентка и свещеникът живее, е жилище на църквата. Семейството на отеца получава право да ползва апартамента с решение на църковното настоятелство, на което свещеникът е председател.След като отецът напуска сам жилището, Маша остава в него с децата, а попът се изнася първо на квартира, а по-късно заживява в стая в храма, в който служи. След изнасянето на съпруга от църковния апартамент, започват и проблемите на изоставената съпруга и 4-те й деца.

До днес Маша и свещеникът нямат официален развод, макар от почти 3 години те да живеят разделени. За това време на няколко пъти Маша е приканвана да напусне жилището, тъй като не й се полагало повече право да живее в него, защото нямала свещенически сан. След като се разделя със съпруга си, тя губи работа си в църквата като хоров диригент.

На няколко пъти в Настоятелството към храма, в който служи съпругът на Маша, се събират подписки от настоятелите за напускане на църковното жилище от рускинята и децата й. Притеснена от това, тя търси решение на проблема от Старозагорския владика Галактон, който отказал да я изслуша и по думите на Маша, „я прогонил от Митрополията".

Междувременно свещеникът сменя местоработата си и от един храм се мести в друг. За кратко неговото място в църквата „ Успение на Пресвета Богородица" се заема от друг свещеник. Той влиза в положението на многодетната майка и изготвя нов договор за ползване на църковния апартамент. Договорът обаче не е одобрен от Митрополията, а малко след това свещеник, наел се да потърси решение на проблема за Маша и децата й, губи ръководната си роля в храма.

Отказът на Маша да напусне доброволно и след телефонни покани, жилището става повод църковното настоятелство да заведе дело за принудителното му освобождаване. За целта е потърсена и помощта на съдия-изпълнител.

Утре сутрин в 9.30 часа той трябва да изведе оттам Маша и 4-те й деца-две момчета и две момчета, на 18, 14, 12 и 8 години. Едното от тях, 12 годишният Влади, утре има рожден ден, който няма да празнува.

Маша е Подмосковието, дъщеря е на православен руски свещеник и единствената в България дипломирана хорова църковна диригентка. Самата Маша няма проблем да се прибере в родината си, но не може да вземе със себе си децата, тъй като баща им не позволява те да напускат страната. Преди две години негов отказ спира от международен конкурс за млади музикални таланти в Париж 16-годишната дъщеря на семейството, която е талантлива и многообещаваща пианистка.

Жилищният проблем на Маша и децата й се изостря и от факта, че преди време тя получава общинско жилище, но отказва да се нанесе в него, тъй като не позволявало в него да живее 5-членно семейство с различни деца. Според Маша, апартаментът имал нужда и от ремонт, за който нямала средства. Така вратите на Маша се затварят и в тази посока.

В момента тя е безработна . Доходите на многочленното семейство са от детски добавки и издръжка, която бащата дава на пълнолетната си дъщеря, още ученичка.

За проблема на Маша и децата й, са уведомени Руската църква в Русия и Руското посолство. Реакция от тяхна страна до момента няма.