Италианският парламент разреши ареста на сенатор, заподозрян в кражби
Италианският парламент разреши ареста на сенатор, заподозрян в кражби / снимка: БГНЕС, архив

По искане на прокуратурата италианският парламент разреши ареста на сенатора Джанкарло Галан в рамките на нашумяло разследване за присвояване в особено големи размери, предаде ИТАР-ТАСС.

Престъплението е извършено при строежа на системата „Моисей” - система от защитни прегради в лагуната на Венеция. „За” снемането на имунитета са гласували 395 народни представители, „против” - 138. По-рано свалянето на имунитета се решаваше от специална комисия на Сената.

Галан е член на партията на Силвио Берлускони „Напред Италия”. Той е близък съратник на бившия премиер, бивш министър на културата и на селското стопанство. От 1995 до 2010 г. беше губернатор на областта Венето, отбелязва БТА. Занимаваше лично с проекта „Мойсей”, който трябва да пази Венеция от наводнения.

Времето за реализацията на проекта нарасна значително, а първоначалната му стойност се повиши няколко пъти. При започнатото от прокуратурата разследване бяха открити данни за присвояване в особено големи размери. В резултат на корупционния скандал през 2010 г. беше принуден да подаде оставка избрания през 2010 г. кмет на Венеция Джорджо Орсони, обвинен за незаконно финансиране на предизборната си кампания.

Самият Галан в момента е в болница във Венеция и отрича да е извършил нещо нередно. Адвокатите му заявиха, че ще се борят за налагане на мярка за неотклонение „домашен арест”.