Променят движението по бул. „Сливница” заради ремонта на Лъвов мост
Променят движението по бул. „Сливница” заради ремонта на Лъвов мост / снимка: БГНЕС, архив

От днес се въвежда промяна в движението по бул. „Сливница” в района на Лъвов мост в София. Причината е началото на следващия етап от цялостната реконструкция и изграждането на кръгово движение в района. Отваря се за движение северното платно с новоизградения на мястото тунел и се затваря южното платно на бул. „Сливница”.

Заместник-кметът на София по транспорта Любомир Христов обясни за Дарик, че движението ще се извършва както досега, като просто се разменят платната.

„От 23 юли е затварянето, почти до края на месец септември. Движението се премества и се пуска през вече изградения тунел от северната страна на кръстовището, т.е. от страната на Централна гара, и се затварят южните платна, по които до този момент се осъществяваше двупосочно движението. Движението ще се осъществява в тунелната част, няма го светофара, който до момента функционираше на ниво „Сливница”-„Княгиня Мария Луиза”. Прехвърлянето на движението се осъществява във връзка с това, че започва изграждането на тунела от южната част, т.нар. понижение на бул. „Сливница”, която ще преминава безконфликтно под бул. „Мария Луиза”, посочи Христов.

Във връзка с промяната се въвежда и нова организация на движение на масовия градски транспорт, обясни пред Дарик Мария Димитрова от Центъра за градска мобилност.

„Автобусни линии 78, 85, 213, 285, 305, 404 и 413 от Сточна гара ще преминават през бул. „Константин Стоилов”, през „Козлодуй” излизат на бул. „Княгиня Мария Луиза” и оттам по маршрутите си. В обратна посока, при движение от Централна гара, автобусите ще се движат по бул. „Христо Ботев”. Когато стигнат до „Сливница” вместо в южното платно ще преминават в северното по новоизградения тунел. По бул. „Сливница”, в участъка, който ще бъде затворен, се закриват всички автобусни спирки”, обясни Димитрова.

Реконструкцията на Лъвов мост върви с известно забавяне заради обилните валежи и намерените в района археологически находки. Цялостно проектът трябва да бъде завършен най-късно в началото на месец ноември.