Американски и европейски авиокомпании анулират свои полети до Израел
Американски и европейски авиокомпании анулират свои полети до Израел / снимка: Guliver/Getty Images

Някои американски авиокомпании обявиха, че преустановяват полетите си до Израел заради проблеми със сигурността на международното летище „Бен Гурион” в Тел Авив, предаде АФП.

„Делта еърлайнс” е преустановила всичките си полети за Израел до второ нареждане. Един от нейните самолети Боинг 747, който излетя от летище „Кенеди” в Ню Йорк за Тел Авив с 290 души на борда бе отклонен към парижкото летище „Шарл де Гол” заради информации за ракети или отломки близо до летище „Бен Гурион”.

„Ю Ес еъруейс” анулира полети 797 от Тел Авив за Филаделфия и 796 по линия Филаделфия-Тел Авив, съобщи компанията в Twitter. В сайта на „Юнайтед еърлайнс” се съобщава, че полетът от Нюарк за Тел Авив е анулиран заради проблем с наличността на един самолет, съобщава БТА.

Френската авиокомпания „Ер Франс” съобщи, че спира до второ нареждане полетите си до Израел заради напрежението в региона, предаде АФП. Решението е взето заради падането на ракета близо до международното летище „Бен Гурион” в Тел Авив. „Ер Франс” заяви, че следи отблизо ситуацията на място.

Германската авиокомпания „Луфтханза” също обяви, че спира полетите си до Тел Авив за срок от 36 часа заради „нестабилната ситуация” на летище „Бен Гурион”.

Решението се отнася за всички полети на „Луфтханза” и филиалите й „Джърмънуингс”, „Остриън еърлайнс” и „Суисеър”. То е взето заради безопасността на пътниците и екипажите, въпреки че не е отправена официална препоръка от органите по контрола на въздушния транспорт, отбеляза „Луфтханза”.

Палестинските екстремисти са изстреляли над 2000 ракети към Израел. Няколко от тези ракети, насочени към района на летище „Бен Гурион”, бяха прехванати от израелската ПВО система „Железен купол”, но по-рано днес ракета от Ивицата Газа падна в близост до летището и един израелец бе ранен. Говорител на полицията заяви, че днешното попадение е било най-близкото до летището от началото на израелската военна операция в Ивицата Газа на 8 юли.

В боевете са убити над 600 палестинци, 27 израелски войници и двама израелски цивилни.