Вредната храна може да увреди обонянието
Вредната храна може да увреди обонянието / снимка: Guliver/Getty Images

Вредната храна е свързвана със затлъстяването. Едно ново проучване обаче показва, че тя може да увреди обонянието на хората.

Учени откриха, че хранителният режим с много мазнини е свързан с големи структурни и функционални промени в носната кухина. Учените провели експерименти с мишки. Оказва се, че мишките с хранителен режим, богат на мазнини, различават различните миризми по-трудно, тъй като са загубили 50% от мозъчните си клетки, които различават тези сигнали. Резултатите от изследването, публикувани в Тhe Journal of Neuroscience, показват, че начинът на хранене може би оказва влияние не само върху теглото при хората.

Това е първият път, в който изследователите доказват връзката между лошия хранителен режим и загубата на обоняние, посочва БГНЕС.

В продължение на шест месеца на мишките е давана храна с много мазнини. Гризачите е трябвало да правят разлика между различни миризми, а в замяна на това са получавали чаша вода. Тези мишки по-бавно са различавали миризмите в сравнение с контролна група мишки, която е имала обикновен начин на хранене. Когато на мишките е бил представян нов аромат, гризачите с храна, богата на мазнини, не са се адаптирали лесно към промените. Това показва загуба на обоняние.