Плевнелиев готви министър на Борисов за премиер
Плевнелиев готви министър на Борисов за премиер / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С наближаването на деня, в който правителството на Пламен Орешарски ще подаде оставка, логично се появиха и различни версии за състава на служебното правителство на президента Росен Плевнелиев.

Президентът е разговарял за премиерския пост с представител на научните среди, който е компромисна личност. Като най-близък до това описание се смята председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, съобщава в. „Сега”. Като бивш министър на образованието в правителството на Бойко Борисов неговото име се обсъждало и за служебен министър. По неофициална информация обаче през последните дни все по-сериозно се говори, че служебен образователен министър ще бъде секретарят на президента за наука и здравеопазване Анна-Мари Виламовска. Причината за това са именно разговорите с Воденичаров да поеме поста на служебен премиер.

Имената на бъдещите служебни министри трябва да станат ясни до 6 август, когато ще се състои предаването на властта. Засега за служебен вътрешен министър се спряга Димитър Георгиев, бивш зам. вътрешен министър в правителството на ГЕРБ. Фаворит за здравен министър е бившият началник на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев, който в момента е заместник на Йорданка Фандъкова.

Депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев вероятно ще поеме военното ведомство. Преди да стане депутат, той беше зам.-началник на отбраната. Най-обсъжданото име за външен министър е това на посланика ни във Великобритания Константин Димитров, който беше заместник-външен министър в правителството на ГЕРБ и на Иван Костов. В момента той е в отпуск.

Финансов министър почти сигурно ще бъде подуправителят на БНБ Калин Христов, който заемаше същия пост и в предишното служебно правителство на Плевнелиев.

Държавният глава със сигурност отново ще разчита на дясната си ръка Екатерина Захариева за служебен регионален министър и вицепремиер. Тя е съпруга на един от основните бизнес партньори на Росен Плбевнелиев в строителния бизнес.