Правителството гласува новата методика за определяне на такса смет
Правителството гласува новата методика за определяне на такса смет / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правителството ще гласува новата методика за определяне на такса смет, която трябва да влезе в сила от 1 януари догодина. Тя беше одобрена единодушно от бизнеса и синдикатите миналата седмица. Кабинетът Орешарски ще разгледа общо 40 точки.

Една от тях засяга сградите, в които се помещават централите на КНСБ и КТ „Подкрепа”. Въпреки че не е в предварителния дневен ред, на последното заседание преди очакваната оставка на кабинета, министрите може би ще разгледат и българската кандидатура за еврокомисар.

Новата методика предвижда четири начина за изчисляване на такса смет - според количеството отпадъци, измерени чрез торби с определена вместимост, според количеството отпадъци съобразно броя на кошчетата в домакинството, според броя на живеещите или количеството изразходвана вода на домакинството, както и комбиниран подход. Всяка община ще решава кой от начините да прилага.

От Националното сдружение на общините излязоха със становище, в което се настоява за пилотно тестване на методиката, преди окончателното й гласуване. Според изпълнителния директор на сдружението Гинка Чавдарова едва след изпробването й по общини ще стане ясно, дали такса смет ще се увеличи за домакинствата.

От сдружението настояват всяка община да решава за начина на изчисляване след допитване до местното население. От друга страна бизнесът приветства новата методика, тъй като с нея се внася справедливост в събирането на парите от такса смет. Работодателите смятат, че това ще намали сивия сектор.