Били Джоуел ще бъде отличен с наградата „Гершуин”
Били Джоуел ще бъде отличен с наградата „Гершуин” / снимка: БГНЕС, архив

Шесткратният носител на „Грами”, на наградата на центъра „Кенеди”, американският певец и автор на песни Били Джоуел ще получи най-високото американско отличие за поп музика „Гершуин” на Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, предаде Ройтерс, като се позова на Библиотеката на Конгреса.

Отличието, носещо името на Джордж и Айра Гершуин, е признание за цялостен принос към поп музиката. 65-годишният Били Джоуел е шестият музикант, на който се присъжда високата награда. Сред предишните са Каръл Кинг, Пол Маккартни, Стиви Уондър, Пол Саймън.

Били Джоуел е американски певец, музикант, поет и композитор на рокендрол и класическа музика, сред хитовете на който са „Piano Man” и „New York State of Mind”. Поставен е на шесто място в списъка на изпълнителите с най-продавани албуми и музика изобщо - над 150 милиона копия по света. Има хитове в първата десетка на много класации през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век.

Носител е на шест награди „Грами”, включително за албум на годината („52-ро Авеню”, 1979 г.), запис на годината и песен на годината („Just The Way You Are”, 1978 г.), отбелязва БТА.

През 1999 г. е въведен в Залата на славата на рокендрола. Престава да записва музика през 1993 г., но продължава да участва в турнета и гастроли (често с Елтън Джон). През продължилата около 50 години музикална кариера на Били Джоуел 33 от песните му попадат в класациите „Топ 40” на САЩ през 70-те, 80-те и 90-те години на 20 в. Той пише музиката и текста за всичките тези хитове.

Наградата „Гершуин” ще бъде връчена на родения в Ню Йорк Били Джоуел на церемония във Вашингтон през ноември. Той ще бъде почетен и със серия от събития.