Трима българи на обща възраст 210 години потеглят на околосветско пътешествие
Трима българи на обща възраст 210 години потеглят на околосветско пътешествие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Трима българи на обща възраст 210 години потеглят на околосветско пътешествие
73945
Трима българи на обща възраст 210 години потеглят на околосветско пътешествие
  • Трима българи на обща възраст 210 години потеглят на околосветско пътешествие

Трима българи на обща възраст 210 години ще потеглят на околосветско пътешествие през средата на септември. Това съобщиха самите ентусиасти Павел Дойчев, Гаврил Гюров и Дачо Дачов, като посочиха, че основната цел на пътешествието, което ще продължи близо 2 години, е популяризирането на страната ни по света. Заедно с Държавната агенция за българите в чужбина ще се организират срещи със сънародниците ни по света, а над 20 документални филма ще запечатат емоциите по време на пътуването.

На 15 септември трима българи с различни професии и интереси се събират, за да тръгнат на околосветско пътешествие за близо 2 години.

Целта на Павел Дойчев, Гаврил Гюров и Дачо Дачов е да обиколят възможно повече страни и далечни земи по света, където да запознаят чужденците и да припомнят на сънародниците ни за българските обичаи. Павел Дойчев разказа как се е зародила идеята:

„Гицата, той запали всичко. Каза ми на мен, аз намерих Дачо и всички се обединихме от една идея - да дадем надежда на хората да повярват в себе си. След като едни хора сме се оттеглили от живота, а можем да се надигнем и да го направим, защо младите да не го направят? Не само ние възрастните, а и младите хора искат да се популяризира България", обясни Дойчев.

При едно от пътуванията си до Аржентина Павел Дойчев си спомня, че се е запознал с местни, които твърдят, че имат български корени, но никога не са били в България. По време на сегашното пътешествие авантюристът иска да се запознае с повече такива хора.

„Имат вестник, който излиза половината на испански, половината на български, има си и българско училище, играят хора, пеят български песни. Такива общности има, за които никой не знае. И ми се иска тези хора да видят България и България да ги види тях, да направим връзката", допълни Дойчев.