Провал на консултациите в НС, оставката на кабинета - до края на седмицата
Провал на консултациите в НС, оставката на кабинета - до края на седмицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Провал на консултациите в НС, оставката на кабинета - до края на седмицата
73940
Провал на консултациите в НС, оставката на кабинета - до края на седмицата
  • Провал на консултациите в НС, оставката на кабинета - до края на седмицата

Решение за работата на парламента до оставката на правителството така не се взе и днес. От ГЕРБ и „Атака" не присъстваха на консултациите в кабинета на председателя на Народното събрание Михаил Миков. Единствено от ДПС и БСП проведоха среща. Според председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов и зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставка „всеки момент", но по-вероятно утре след заседанието на Министерски съвет, което започва в 10:00 ч., или най-късно в четвъртък.

Оставката на правителството ще бъде гласувана до края на тази седмица, заяви председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов след поредния провал на консултациите в кабинета на председателя на Народното събрание Михаил Миков:

„Въпреки това ние утре ще имаме заседание. Дали ще има кворум зависи от това дали депутатите от ГЕРБ ще присъстват в пленарна зала. Във всички случаи, както заявихме и миналата седмица, ние, както и представителите на ДПС, ще бъдем в пленарна зала с готовност да гласуваме всички онези законопроекти, които бяха включени предходната седмица, по които остана гласуване. Готови сме да обсъждаме и други законопроекти, ако разбира се има волята от страна на ГЕРБ", заяви Мерджанов.

„Оставка на правителството очакваме всеки момент, най-вероятно утре след заседанието на Министерски съвет и ще бъде депозирана. Кога, обаче, не мога да ви кажа", допълни още той.

Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова от своя страна каза, че не е разговаряла лично с премиера, за да бъде сигурна в датата и часа на оставката.

„Не е необходимо да го питам. Аз съм сигурна, че той ще подаде оставка в някои от следващите дни. В абсолютно всички случаи до края на тази пленарна седмица, до петък, даже предполагам, че още утре или в четвъртък, за да може да бъде гласувана до края на седмицата. Никой - нито парламентът, нито правителството, има интерес от създаване на допълнително напрежение в обществото. Оставката е окончателна и тя ще стане факт буквално всеки момент", каза Манолова.

Остава под въпрос кворумът за утрешното заседание.

Зам.-председателят на парламента от ДПС Алиосман Имамов предположи, че Народното събрание ще работи само за оставката на кабинета.

„Всеки ден ще идваме, ще констатираме липса на кворум до указа за разпускане на Народното събрание", каза той. Имамов призна, че не е оптимист в сегашната ситуация. От ГЕРБ припомниха и днес позицията си, че ще влязат в парламента само за гласуване на оставката на кабинета.